Life
26926 prikaza

Imala je 10, u lice joj vikali: Je*** ćemo tebe i tvoju mamu

Crkva Scientologije u Los Angelesu
Wikipedia
Rođena je u bolesnom kultu i bila mu je sljedbenica desetljećima, no pobjegla je kad su stvari prešle iz neugodnih u opasne

Crkva Scijentologije i njen kontroverzni vođa, David Miscavige, još su se jednom našli pod povećalom javnosti uslijed nedavne tužbe za trgovanje ljudima, zlostavljanje djece, prisilni rad i klevetu.

Prema Tampa Bay Timesu, ta je tužba podignuta u Los Angelesu od strane anonimne tužiteljice, a zastupalo ju je čak osam različitih odvjetnika za ljudska prava te su optužili organizaciju i njenog vođu za 30 godina zlostavljanja. Vjeruje se kako je ova tužba tek prva u nizu serije tužbi koje slijede.

Anonimna tužiteljica, nazvana Jane Doe, navodno je bila izložena neželjenom nadzoru, zastrašivanju i nasilju koje je uslijedilo nakon izlaska iz crkve, što je samo po sebi bilo težak i opasan čin. 

Misa u megacrkvi Životna ispovijed Life "U užasu sam gledala oca kako zbog sekte umire u mukama"

Za nju, scijentologija je bila jedino što je poznavala sve do prije par godina - rođena je u obitelji njenih članova, a živjela je u sjedištu Scijentologije od šeste do 12. godine života. Bila je dijelom Cadet-Org, scijentološkog dječjeg reda koji je vođen pod "vojničkom stegom". 

Od osam ujutro do ponoći bez ikakvog školovanja, radila je i čistila za Crkvu Scijentologije. Kad je imala deset godina, bila je prisiljena sudjelovati u praksi nazvanoj Bullbaiting.

Bolesni psiho-trening

Osmišljena da stvori "debelu kožu" kod svojih članova, Bullbaiting uči djecu kako ne reagirati na uvrede, prijetnje ili vulgarnosti, neovisno koliko su agresivni i ponižavajući, piše All that's Interesting.

"Tijekom tog procesa, odrasli bi govorili vulgarne i seksualno eksplicitne stvari djeci i potom bi ih kažnjavali ako bi na njih imali vidljive reakcije", stoji u tužbi po kojoj se Crkva tereti za zlostavljanje djece po kalifornijskom zakonu.

Goli otok OKRUTNOSTI Life Ispovijest s Golog otoka: "Homoseksualci nas siluju!"

"Jane je bila prisiljena, s 10 godina, sjediti za stolom s odraslima koji su joj u lice vrištali stvari poput "Je*** ćemo tebe, a nakon tebe tvoju mamu".

U dobi od 15 godina, pridružila se Sea Org-u, što je praktički frakcija za potplaćene radnike koji su pomagali dužnosnicima Crkve na moru. Sea Org čine tinejdžeri i odrasli koji su prisiljeni potpisati ugovore na milijarde godina, a takav način osiguravanja njihova neodlaska je standardna praksa.

Scijentološki vođe i njijhove organizacije | Author: Screenshot Screenshot

Nedugo nakon toga Jane se preselila u "Zlatnu bazu" Crkve u Kaliforniji, gdje je postala kućepazitelj ozloglašenom scijentološkom vođi, Davidu Miscavigeu. Tamo je primala minimalnu plaću od 46 dolara za svakih 100 sati rada, a tvrdi kako su je tamo često držali protivno njenoj volji.

Detalji tužbe prikazuju takva i slična zlostavljanja tijekom 30 godina koliko je Jane provela u Crkvi, sve dok nije napustila Scientologiju 2017. Nakon toga su je pratili privatni istražitelji te je postala "progonjena", a javno su je prikazivali kao alkoholičarku i promiskuitetnu da bi je diskreditirali.

Crkva Scientologije u Los Angelesu Moćni i tajnoviti Life Skrivena istina o scijentologiji: Mračna strana popularnog kulta

- Ovo sigurno neće biti posljednja podignuta tužba. Vidimo što se može dogoditi kad se otkrije istina o zlostavljanjima djece u takvim organizacijama. Nadamo se da ćemo napraviti neku značajnu promjenu - kaže odvjetnik Brian Kent.

Nestala bez traga

On je dio pravnog tima iz organizacije Child USA, neprofitne organizacije namijenjene zaštiti djece. Kent objašnjava kako je anonimnost njegove klijentice rezultat povijesti uznemiravanja bivših članova od strane Crkve Scijentologije.

- Na van oni predstavljaju fasadu, a iza toga se krije ništa više od kulta koji je zasnovan na ispiranju mozga i uništavanju individualnosti - stoji u tužbi.

Članovi su izolirani od vanjskog svijeta, njihov pristup informacijama je kontroliran i ograničen, a žrtve su psihičkog, verbalnog, fizičkog, pa i seksualnog zlostavljanja.

Pazuzu Illah Algarad, ubojica i sotonist POREMEĆENO Life Jezivi detalji života lidera sotonističke sekte

Iako je FBI 2009. istraživao optužbe vezane uz trgovinu ljudima u Crkvi, oni nisu podnijeli nikakve tužbe.

Jedna od strašnijih tvrdnji Jane je kako neki telefoni u Crkvi u potpunosti imaju blokiran pristup broju 911, pozivu za hitnu pomoć. To ide u prilog tvrdnjama da je tajnovitost u toj organizaciji važnija od ljudske slobode i sigurnosti, pa se oni ni u kojem slučaju ne mogu ni obratiti policiji za pomoć.

Visoka razina tajnovitosti ogleda se i u primjeru supruge vođe Scijentologije, Shelly Miscavige. Ona je 2005. maknuta s pozicije pomoćnika svog supruga, dok je 2007. nestala bez traga. Taj slučaj do danas nije riješen.

Scijentološki vođe i njijhove organizacije | Author: Screenshot Screenshot
U dodatnoj tužbi, Jane navodi kako je Miscavige postao sve više neprijateljski raspoložen prema njoj te ju je protjerao u "rupu". Ona se sastoji od dvije spojene prikolice u kojima se članovi optuženi za kršenje etičkih pravila smještaju u izolaciju.

Zlostavljana djevojčica Kao u hororu Life Život u sekti: "Godinama sam vođi kulta rađala djecu"

Tamo je provela tri mjeseca, a nakon te agonije, još je tri mjeseca provela smještena na odjelu "ručni rad". Kad joj je dodijeljen posao rada na promotivnim videima za glumca koji nije bio scijentolog, napokon joj se ukazala mogućnost za bijeg.

Prvo je to pokušala "službenim kanalima", tako da je podnijela zahtjev, no njeni su ga nadređeni odbili te su joj fizički onemogućili odlazak. 

U studenom 2016. sakrila se u prtljažnik istog onog glumca te je zauvijek pobjegla iz Gold Basea. Ipak, morala se vratiti, zbog postupka koji nazivaju "route out", odnosno rastanka s crkvom u boljim uvjetima, jer je organizacija kontaktirala njenu obitelj nakon njenog bijega kako bi utjecali na njih da se odmaknu od nje i ne pruže joj nikakvu pomoć.

To je trajalo naredna tri mjeseca, a kad ih je napokon uvjerila da se rastaju mirno, otišla je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.