Life Svjetsko prvenstvo 2018
904 prikaza

Golovi u produžecima padali su kao nikad prije

Hrvatska na utakmici s Nigerijom
REUTERS
Prosječno vrijeme dodataka povećalo se na ovom prvenstvu i zapravo je produžilo nogometnu igru

Dosada u prvenstvu postignuta su 23 gola tijekom 90 minute i u  dodatnom vremenu nakon drugog poluvremena, čime je srušen rekord od 14 golova postavljen na prijašnjem prvenstvu u Brazilu. Samo jedan od tih golova postignut je iz jedanaesterca.

Iako je došlo do povećanja dodatnih minuta u usporedbi s dva prijašnja prvenstva, prosječno vrijeme dodataka i dalje ostaje pet minuta.

U utakmicama četvrtfinala na ovogodišnjem prvenstvu, 15 posto svih golova postignuto je u 90 minuti i dodatnom vremenu nakon drugog poluvremena, što je najveći postotak u povijesti svjetskih prvenstava i gotovo dvostruko više od broja golova prije četiri godine. Posebno je važno što su tu bili i odlučujući golovi koji su ili doveli do izjednačenja ili odlučili od pobjedniku, piše New York Times. 

Upravo takav gol bio je i onaj kojeg je postigao Ivan Rakitić u utakmici sa Argentinom. Postignut je u 91. minuti i bio je potvrda odlične igre Hrvatske i pobjede od 3:0. 

Ivan Rakitić slavi gol na utakmici sa Argentinom | Author: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL Elmar Kremser/DPA/PIXSELL

Dosadašnje prvenstvo ostat će upamćeno i po nizu zapanjujućih statističkih anomalija zbog kojeg bi moglo postati i najdramatičnije prvenstvo u povijesti. Podaci pokazuju kako se prosječno vrijeme dodatnog vremena nakon drugog poluvremena povećalo s 4,1 minutu koliko je bilo na prvenstvu 2014. godine, do pet minuta koliko je bilo sada u Rusiji. No to i dalje ne objašnjava dramatično povećanje postignutih golova u dodatnom vremenu zbog kojeg je to razdoblje zapravo postalo 'najzaposlenije' vrijeme za postizanje golova, piše news.com.au. 

23 gola postignuta u posljednjih pet minuta na ovogodišnjem prvenstvu gotovo je dvostruko više od golova postignutih u periodu utakmice u kojem se najviše postižu golovi, a to je vrijeme između 50 i 55 minute u kojem je postignuto 13 golova. 

Ovi podaci sda već unaprijed pokazuju kako bi navijači mogli očekivati uzbudljivu i dramatičnu utkamicu za treće mjesto i finale, tu posljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u kojoj će igrati Hrvatska i Francuska. 

Hrvatska rezultatom 2:1 poslala Engleze kući, u finalu ih čeka Francuska Zlatni dečki Life Izašli su iz sjene Davora Šukera i generacije iz 1998.

Prvenstvo će mnogi prozvati "prvenstvo s odlučujućim golovima u posljednjim minutama". Dosad su odigrane 62 utakmice od ukupno njih 64, a 68 golova od ukupno 157 postignuto je iz slobodnih udaraca. 

Najuspješnija reprezentacija u postizanju takvih golova bila je Engleska. Oni su iz slobodnih udarca i kornera postigli pet golova. Na prijašnjim prvenstvima četiri ili više golova iz kornera postigli su Njemačka, na prvenstvu prije četiri godine kojeg je i osvojila, Italija 2006. i Francuska 1998. godine, sve odreda svjetski prvaci, piše Business Standard. 

Tijekom ovog prvenstva u grupnoj fazi natjecanja momčadi koje su prošle u osminu finala prosječno su uputile 7,7 udaraca prije nego bi postigle gol, dok je taj postotak kod onih koji se nisu kvalificirali iznosio 14,3 po golu. Za postizanje gola prosječno su trebal 2,5 udaraca u okvir gola, kod onih koji se nis kvalificirali bilo je riječ o prosječno četiri udarca.

U grupnoj fazi prosječno je postignuto 2,5 golova po utakmici, što je manje smanjenje u usporedbi sa posljednjim prvenstvom na kojem je postignuto prosječno 2,8 golova. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.