Life Svjetsko prvenstvo 2018
4606 prikaza

Brojke govore - Hrvatska može lako pobijediti u finalu!

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji
GRIGORY DUKOR/REUTERS/PIXSELL
Niz rekorda Hrvatska je upisala na ovom prvenstvu, a posebno vesele oni koji pokazuju kako reprezentacija može okrenuti utakmicu

Treći put na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je odigrala još jednu dugačku utakmicu i Englesku pobijedila u produžecima rezultatom 2:1. Od predstavljanja kruga 16, 1986. godine, Hrvatska je prvi finalist svjetskog prvenstva koja je gubila u sve tri eliminacijske utakmice. Gubili su od Danske i Rusije prije nego su pobjedu ostvarili zahvaljujući jedanaestercima u osmini i četvrtini finala. Slično je bilo i u polufinalu u kojem je gubila od Engleske 1:0, prije pobjede od 2:1. 

Prvo finale Svjetskog prvenstva

Hrvatska se u finale Svjetskog prvenstva plasirala po prvi put u povijesti i tako su postali tek treći novopridošlice u finalu u posljednjih 40 godina nakon Francuske (1998.) i Španjolske (2010.). Hrvatskoj bi na ruku mogao ići i podatak kako su Francuska i Španjolska osvojile prvenstvo u svojim prvim nastupima u finalu, piše ESPN.

Pobjeda nakon gubitka

Postali su i prva momčad u 20 godina koja je pobijedila u polufinalnoj utakmici prvenstva nakon što su gubili. Zanimljiva je činjenica što je posljednja momčad kojoj je ovo pošlo za rukom bila Francuska, koja je gubila u utakmici upravo s Hrvatskom 1998. godine prije nego su zahvaljujući golu Lilian Thurama pobijedili s rezultatom 2:1. 

Šime Vrsaljko Moderno čudo Life Nastavili su trčati i kada su im tijela vrištala da stanu

Ukupno je Hrvatska sedma momčad koja je pobijedila u polufinalu nakon što su gubili u početku utakmice i tako se priključila Urugvaju kojem je to pošlo za rukom 1930., Mađarskoj 1938., Švedskoj 1958., Italiji i Brazilu 1970. godine i već spomenutoj Francuskoj. 

Hrvatska je postala i prva momčad koje je pobijedila u polufinalnoj utakmici nakon što je gubila na poluvremenu. 

Tri pobjede nakon isteka regularnog vremena

Druga je reprezentacija u povijesti koji je odigrala tri uspješne utakmice na svjetskom prvenstvu koje nisu završile u regularnom vremenu. Jedni put kad se to dogodilo bilo je 1990. godine kada je Engleska pobijedila Belgiju i Kamerun nakon produžetaka, a prije nego ih je Zapadna Njemačka pobijedila u polufinalu nakon pucanja onih tragičnih jedanaesteraca. 

Argentina je također odigrala tri svoje utakmice u produžecima 2014. godine, no ne baš tako uspješno.

Luka Modrić na Svjetskom prvenstvu u Rusiji | Author: CEZARO DE LUCA/DPA/PIXSELL CEZARO DE LUCA/DPA/PIXSELL

Luka rekorder po nastupima za reprezentaciju

Polufinalna utakmica bila je 11 utakmica za Luku Modrića na prvenstvima, koji je tako izjednačio rekord s Dariom Šimićem. Bivši stoper odigrao je šest od sedam utakmica na prvenstvu 1998. godine na kojem je Hrvatska osvojila broncu. Još je imao dva nastupa na prvenstvu 2002. godine, i počeo sve grupne utakmice Hrvatske na prvenstvu 2006. godine

Modrić je ušao dva puta kao zamjena 2006.godine, igrao u svim grupnim utakmicama 2014. godine a na ovom prvenstvu odigrao svih šest utakmica. 

Perišić i Mandžukić rekorderi po golovima

Ivan Perišić i Mario Mandžukić su obojica postigli svoj četvrti gol na prvenstvu i tako su zajedno postali hrvatski par s najviše golova ispred kojih je samo Davor Šuker s postignutih šest golova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.