Life
1230 prikaza

Europsko smetlište: Afrika se guši u toksičnom otpadu

Smetlište u Agbogbloshiju, Gana
Wikimedia Commons
Aktivisti pozivaju na veću regulaciju toksičnog otpada koji u Afriku stiže iz Europe

Neke od najtoksičnijih kemikalija na Zemlji, koje dolaze iz europskog elektronskog otpada, završavaju u prehrani stanovnika Gane. Po izvještaju dvije ekološke skupine koje prate odlaganje elektroničkog otpada, kokošja jaja iz Agbogbloshie, dijela glavnog grada Gane, Accre, sadrže opasne količine dioksina i polikloriranih bifenila, između ostalih toksičnih spojeva. 

Istraživači su analizirali jaja iz područja na kojem po nekim procjenama živi 80.000 ljudi, koji preživljavaju većinom od prodaje bakrenih kablova i ostalih metala iz tog otpada. Analiza je pokazala da odrasla osoba koja pojede samo jedno jaje iz tog sirotinjskog kvarta premaši limite Europske agencije za sigurnost hrane dioksina za 220 puta. Ova toksična kemikalija jako je štetna čak i u malim količinama, piše The Guardian.  

Grad Jenjarom prekriven plastikom Unosan posao Life Užas: 19 tona plastike i smeća prekrilo gradić na moru

Ovaj je izvještaj još jednom potaknuo pitanje regulacije toksičnog otpada koji stiže iz Europe u afričke zemlje, uključujući Ganu, Tanzaniju i Nigeriju, i tako potaknuo pitanje strože regulacije unutar Stockholmske konvencije o postojanim organskim onečišćujućim tvarima. Analizu tih jaja provela je nevladina udruga Basel Action Network, koja je europski otpad opremila monitorima i pratila njegov put u Ganu i ostale zemlje. 

Aktivisti na pitanju očuvanja okoliša pozivaju na strožu primjenu pravila koji kontroliraju transport otpad koji sadrži toksične kemikalije, kako bi spriječili da one završe u zemljama koje nemaju infrastrukturu potrebnu za njihovo sigurno odlaganje. 

"Europa se mora boriti sa svojim toksičnim otpadom, umjesto da ga prebacuje na brigu zemljama u razvoju poput Gane, gdje takve toksične kemikalije truju populaciju, posebno one koji su jako ranjivi. No isto tako zagađuju i okoliš. To je rezultat pogrešnog postupanja i praksi odlaganja", kaže Sam Adu-Kumi iz Ghana Environmental Protection Agency.

Carcass Beach ODVRATNO Znanost Jeziva plaža leševa i jezero smrti u kojem se nitko ne kupa

"Afričke zemlje ne bi trebale biti smetlište Europe, jer mi nemamo tehnoloških mogućnosti da se nosimo sa otpadom koji sadrži visoke razine organskih zagađivača", naglašava. 

Dioksini su posebno opasni spojevi čak i u malim količinama, kaže Jindrich Petrlik, autor studije. 

"Zabrinutost vlada jer su pronađene velike količine, koje pokazuju da ogromne količine ovog nereguliranog otpada, visoko toksičnih kemikalije koje dolaze u Afriku, završavaju u hrani", naglašava Petrlik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Matvilaska
    Matvilaska 01:39 27.Travanj 2019.

    Želiš pronaći ženu za jednu noć? Dobrodošli na > > > www.3xDate.top