Life
4400 prikaza

Užas: 19 tona plastike i smeća prekrilo gradić na moru

Grad Jenjarom prekriven plastikom
1/5
REUTERS
Umjesto da ono što ne mogu reciklirati predaju dalje, ilegalne tvornice pale takve ostatke i tako stvaraju štetne plinove

Od prošlog ljeta 30.000 stanovnika malenog gradića u Maleziji Jenjaroma naviknuli su se na smrad zapaljene plastike. Taj se smrad do danas raspršio, no naslage tih 19.000 tona plastike i dalje su ostale. 

Nakon što je Kina prije dvije godine zabranila uvoz plastike Malezija je postala veliko smetlište SAD-a, Velike Britanije i Australije. Mnogi su u tome vidjeli veliku priliku za zaradu pa tako ilegalne tvornice za reciklažu niču gradom. Neke od njih otpad zakopavaju dok ga druge pale. 

Više od 30 takvih tvornica nedavno je zatvoreno, no naslage plastike ispunile su cijeli grad. U kategoriji plastičnog otpada kojeg Kina više ne želi nalaze se 24 vrste reciklažnog ili čvrstog otpada. Kina je bila glavni uvoznik plastičnog otpada na svijetu, a po izvještaju iz 2018. godine od 1996. do 2016. godine uvezli su milijun tona otpada, što je 45 posto ukupnog svjetskog otpada. Uz Maleziju otpad je počeo otkupljivati i Tajland, no ni jedna zemlja ne može se mjeriti sa kineskim mogućnostima. 

Grad Jenjarom prekriven plastikom | Author: REUTERS REUTERS
Tako se često mogu vidjeti prizori gradova zatrpanih plastikom, jer rijetko koji ima infrastrukturnih mogućnosti za zbrinjavanje te količine otpada. Po studiji iz prošle godine 122 milijuna tona plastičnog otpada sada traži nove lokacije zbrinjavanja do 2030. godine, piše Business Insider.

U Maleziji je završilo više od 830.000 tona plastičnog otpada u samo šest mjeseci prošle godine.

Kada su prepoznali mogućnost za zaradu u Jenjaromu su počeli graditi ilegalne tvornice za recikliranje. Mnogo takvih postrojenja nije označeno i nalazi se u prostorima koji se iznajmljuju od grada. Jenjarom je u blizini luke Port Klang i tako je postao idealna lokacija za odlaganje.

Smeće u gradskoj luci Dubrovnik Manje smeća Znanost Smeće više nećemo imati kamo izvoziti - kud s njim?

Umjesto da ono što ne mogu reciklirati predaju dalje, ilegalne tvornice pale takve ostatke i tako stvaraju štetne plinove. Paljenjem plastike ispuštaju se toksične kemikalije poput žive, dioksina i polikloriranih bifenilila koji se ispuštaju u atmosferu, pa su i prijetnja ljudskom zdravlju. Tako se stvara opasnost razvoja srčanih oboljenja, a može oštetiti i živčani sustav. Studija je pokazala kako posljedice mogu biti i razvoj osipa, glavobolja, mučnine, a i može se pogoršati astma. 

Nakon dugotrajnog izlaganja takvim plinovima postoji opasnost da oni postanu kancerogeni. Lokalni stanovnici počeli su se razbolijevati u trenutku kada se to smeće oko njih počelo gomilati. Na samo jednoj lokaciji u gradu nalazi se oko 4400 tona otpada.

Grad Jenjarom prekriven plastikom | Author: REUTERS REUTERS
Malezijska ministrica zaštite okoliša naglašava kako ne mogu pronaći zainteresirane za kupnju kontaminiranog zemljišta te dodaje kako bi transport tog smeća u obližnju tvornicu cementa mogao koštati više od 600.000 dolara.

Navodno ima najmanje osam ilegalnih postrojenja diljem grada. Istraga koja je obuhvatila 114 onih koji imaju dozvolu za rad, utvrdila je da samo njih osam zadovoljava sve regulacije. Suspendirane su dozvole za svih 114 tvornica i dan im je rok od tri mjeseca da ispune sve stroge obaveze.

Otpad je i dalje tu, a vlasti oklijevaju da ga u potpunosti zabrane s obzirom da je riječ o jako unosnom biznisu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.