Kultura
245 prikaza

Nedovršeni film Orsona Wellesa uskoro dovršen

Orson Welles  u Građaninu Kaneu
Wikipedia
Slavni umjetnik za "The Other Side Of The Wind" još 1972. je tvrdio da je snimanje praktično gotovo

Za taj film Orson Welles još 1972. je tvrdio da je gotov sa svim najbitnijim snimanjima. Ipak, produkcija se razvukla sve do 1976., a potom je uslijedio niz drugih problema, da naposljetku "The other side of the wind" tamu kino-dvorana ne bi ugledao niti do danas, 31 godinu otkako je briljantni umjetnik umro. Za sve je kriv novac.

Jedan od sufinancijera filma bio je Mehdi Bushehri, kum pokojnog iranskog šaha Mohammeda Reze Pahlavija, koji je inzistirao na tome da Welles, ili tko već, prvo isplati njegov dio, pa će tek onda dopustiti da se film prikazuje. Iranska revolucija iz 1979. stvar je još i više zakomplicirala, jer je nova iranska vlada u nekoliko navrata pokušala zaplijeniti film.

Slijedila su desetljeća natezanja oko zlosretnog filma, sve dok nedavno producent Filip Jan Rymsza nije otkupio Bushehrijev dio i još dobio blagoslov Wellesove kćeri Beatrice Welles da napokon dovrši sve za toliko očekivano Wellesovo, kako se skoro svi nadaju, novo remek djelo. Prošle godine je tako tijekom festivala u Cannesu najavljeno bi film "vrlo brzo" mogao biti konačno gotov.

Skupina entuzijasta pokrenula je crowdfunding kampanja i skupila 400.000 dolara. Ove godine je, pak, Netflix javno najavio da je spreman iskeširati pet milijuna dolara za troškove dovršetka filma i svjetsku distribuciju. Film se danas nalazi u 1083 rola u jednom laboratoriju u okolici Pariza i čeka na svoj trenutak. I jedini problem je još ostao kako nagovoriti posljednjeg originalnog sfinancijera još iz Wellesovog doba, Oju Kodara, da da svoj pristanak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.