Kultura
181 prikaza

Bolje od ‘Bijelih zuba’? Baš i ne, ali šteta je ne pročitati

London NW
VBZ
Prije čitanja ovog romana svakako treba prilagoditi očekivanja stvorena prijašnjim Zadienim uspješnicama

Očekivanja su uvijek velika kad je riječ o piscima kalibra poput britanske spispateljice Zadie Smith. I to potpuno opravdano jer navikla je čitatelje na originalnost i pripovjedački talent u svojim megauspješnicama
“Bijeli zubi” (2000.), “Sakupljač autograma” (2002.) i “O ljepoti” (2005.) te stala uz bok postimigracijskim piscima poput Hanifa Kureishija i drugih. Prvijenac “Bijeli zubi” dovršila je na zadnjoj godini studija i zvijezda je bila rođena. Za njega je dobila nekoliko prestižnih nagrada, a poslije drugog romana uvrštena je na popis 20 najboljih mladih autora.

Nakon sedam godina stanke njezin novi roman “London NW” (NW je poštanska oznaka za sjeverozapadni dio Londona) dočekan je s oduševljenjem. Ipak je to bila najveća stanka koju je napravila među romanima. Radnja je smještena, naravno, u sjeverozapadnom Londonu (kao i u “Bijelim zubima”) te Smith kroz četiri cjeline provlači četiri lika. Tu su zaposlenica državne službe irskog podrijetla Leah, Natalie koja je promijenila ime i kao tamnoputoj teško joj se bilo probijati u poslovnom svijetu, bivši diler Felix te skvoter i narkoman Nathan.

Smith ih temeljito secira i analizira, njihove ambicije, strahove, predrasude, nesigurnosti... Sva četiri središnja lika nalaze se na različitim pozicijama društvene ljestvice te se svi hvataju u koštac sa životnim izazovima s kojima ih London suočava, svaki na svoj način, bježeći od vlastite prošlosti. Njihova okolina je nezdrava i depresivna te u njoj svatko od njih pokušava pronaći svoje mjesto, lutajući i tumarajući, a kada im se sudbine spoje, životi im se preokreću. Utjecaj klase i društvenog identiteta središnja je okosnica ovog romana.

Prilično je jasno da je takav roman mogla napisati jedino osoba koja istinski poznaje ljudei što ih pokreće, no za razliku od njezinih prijašnjih bestselera, Smith kao da se u “Londonu” malo narativno izgubila te je ovo prilično ambiciozan roman kad je o strukturi i stilu riječ. Ne samo što je zbunjujuće napisan, još k tome sve je “začinila” raznim aluzijama i citatima izmiješanima s pop-kulturom, nego je i otežala čitatelju praćenje radnje pa čak nekad ni vraćanje ne pomaže.

No čitatelj u ovom romanu trebabiti strpljiv i spreman na to te jednostavno prihvatiti da ga Smith povede na putovanje kroz snažan portret ljudi koji žive u urbanom okruženju. Bez obzira na pomalo neuvjerljiv zaplet koji
prate prilično dobro razvijeni likovi, ali pomalo statični, autoričina opažanja društva, klase i rase vrlo su pronicljiva i šteta bi bilo ne dati šansu ovom romanu. No prije čitanja svakako treba prilagoditi očekivanja (tj. smanjiti) stvorena njezinim prethodnim uspješnicama te se prepustiti Zadienu ponekad provokativnu peru.

London NW, Zadie Smith, V.B.Z. Prevela: Marina Horkić

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.