Kultura
344 prikaza

Pad Anne Boleyn ispričan kroz oči zloglasnog Cromwella

Privedite tijela
VBZ
Unatoč tomu što čitatelja može umoriti sporo razvijanje radnje, Mantel uspijeva preokretima ‘začiniti’ knjigu

Život Henrika VIII. oduvijek je bio toliko intrigantan da mu književnici i scenaristi teško odolijevaju. Dotad u sjeni, Hilary Mantel pogodila je odabirom teme, no ostala je dosljedna sebi - u njezinu fokusu su potlačeni i prezreni likovi.

Tako je i zamislila trilogiju o Thomasu Cromwellu, moćnom ministru kralja Henrika VIII koji je karijeru počeo prilično skromno - kao kovačev sin. Za prvi dio “Wolf Hall” dobila je Bookerovu nagradu, a sreća joj se nasmiješila i drugi put (jedina je žena u Velikoj Britaniji kojoj je to pošlo za rukom) kad je opet dobila istu nagradu za nastavak “Privedite tijela”. Za razliku od prvog dijela u kojem se opisuje Cromwellov uspon, u drugom je već kraljeva desna ruka te se Henrik vjenčao s Anne Boleyn. U napomeni Mantel ističe kako je to doba kompleksno i kontroverzno te da ne “polaže pravo” na tu verziju. Na kritike da je likove prikazala previše pozitivnima opravdala se time da je sve pokušala gledati kroz Cromwellove oči i samo dati “prijedlog” čitatelju kako se sve tada događalo. I to nije povijesna činjenica nego njezina fikcija. Unatoč predvidljivim scenama i usporenoj radnji, autorica uspijeva stvoriti intenzitet i prikovati čitatelja uz knjigu.

Privedite tijela, Hilary Mantel, VBZ

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.