Ekonomix
466 prikaza

SAD od Deutsche Bank traži 14 milijardi dolara

Novac, euri u tiskari
Pixabay
Deutsche Bank je od 2005. do 2007. sudjelovala u divljanju s hipotekarnim kreditima. Samo, kažu, baš tolika kazna...

Deutsche Bank priopćila je u četvrtak da ministarstvo pravosuđa SAD-a od te financijske institucije traži 14 milijardi dolara, odnosno 12,5 milijardi eura, kao odštetu zbog izazivanja financijske krize u toj zemlji. Deutsche Bank je od 2005. do 2007., kao i tolike druge, izdavala vrijednosne papire za hipotekarne kredite, čime je sudjelovala u visokorizičnoj igri, zapravo osuđenoj na propast, u mešetarenju tzv. financijskim derivatima koji su doveli do potpunog urušavanja tržišta nekretnina u SAD-u 2008.

Sada je američko ministarstvo pravosuđa predložilo banci da se nagode oko tolike odštete, da bi iz banke odgovorili da im ne pada na kraj pameti pristati makar i na približno toliki iznos. Deutsche Bank se pritom poziva da su bitno manje iznose bili prisiljeni platiti i oni koji su bili puno veći krivci za izbijanje krize; Goldman Sachs 5,1 milijardi dolara, Morgan Stanley 3,2 milijarde dolara. Ipak, nakon što je 2014. ispalo da Bank of America mora platiti 16,65 milijardi dolara, već tada se stalo šuškati da bi sličan iznos mogao zapasti i Deutsche Bank.

Na djelu je svakako vrlo žestoka igra. Čak i objave ovakvih vijesti zapravo su težak udarac, metoda pritiska na Deutsche Bank, jer je vrijednost njenih dionica na burzama nakon objave prijedloga SAD-a preko noći pala za sedam posto. A da Deutsche Bank posljednjih godina ne cvjetaju ruže, pokazuje grafikon (dolje) o njenim zaradama (plavo i brojkom u milijunima eura po kvartalu), te gubicima (crveno) od 2012. do danas.

Grafikon zarade Deutsche Bank od 2012. do 2016. | Author: Deutsche Bank Deutsche Bank
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.