Ekonomix
144 prikaza

Pet načina kako da poboljšate karijeru, a ne žrtvujete ljeto

Plaža
Pixabay
Ljeto je vrijeme kad se većini ne da započinjati ništa novo, ali i savršeno razdoblje da steknete neke prednosti na radnom mjestu

Iako je ljeto obično puno planova za produljene vikende na moru i ljetovanje, te dodatan odmor, to bi moglo biti i pravo vrijeme da u inače pretrpan raspored ugurate neke stvari kojima se inače ne stignete baviti.

Predlažemo vam pet načina kako postaviti nove izazove pred sebe ali i svoju karijeru ovog ljeta. I ne, oni vam neće oduzeti puno vremena, a savršeno će pasti u ono doba dana kad je pretoplo za izlazak iz kuće.

Najveći izazov bit će kako izabrati samo jednu od ovih aktivnosti, a kad ste to učinili, odvažite se i pokrenite...

1. Naučite novu vještinu

Nikad ne možete imati previše vještina. Bilo da želite poboljšati pisanje, naučiti novi dizajnerski program kojeg biste mogli dodati u životopis ili naučiti osnove programiranja, sve to možete naučiti uz pomoć bezbroj kvalitetnih online tečajeva i predavanja.

Odaberite temu i bacite se na posao.

2. Organizirajte se

Propustili ste proljetno čišćenje jer ste u to vrijeme imali dva velika projekta zbog kojih ste proveli mnoge besane noći?! Nema problema. Možete iskoristiti ljeto kako biste konačno organizirali mnoge stvari, pa tako i one vezane uz posao.

Za početak, očistite radni sol i priuštite si novi, moderni uredski pribor (ili bar neku zgodnu sitnicu). Zatim se uhvatite inboxa (da, znamo da je ovo strašno) i očistite sve mailove. Brišite, arhivirajte, odgovorite na neke zaboravljene upite, što god treba.

Nakon toga se prebacite na popis stvari koje trebate obaviti. Pronađite aplikacije koje će vam pomoći da budete učinkovitiji, ako vam to nije urođena osobina i spremni dočekajte jesen.

3. Pročitajte knjigu koju biste inače zaobišli

Znamo da pomisao na odmor uključuje odabir knjiga iz omiljenog opuštajućeg žanra (bio to chick lit ili krimi roman), no što ako biste mogli naučiti nešto novo iz potpuno drugačije književne vrste?

Ovog ljeta probajte pročitati nešto što će vas podučiti o uspjehu, industriji u kojoj radite ili kako prevaliti neke izazove s kojima biste se mogli susresti u budućnosti.

4. Obratite se (potencijalnom) mentoru

Bez obzira na kojem mjestu u karijeri se nalazili, mentor vam uvijek može pružiti potrebnu dozu profesionalnih savjeta i podrške. Zato, zašto ne biste izdvojili vrijeme i napravili popis mogućih 'pomagača' prije nego se ikome obratite.

U najboljem slučaju, naići ćete na nekog sjajnog. U najgorem pak, vježbat ćete pisanje hladnih mailova zahvale i steći nekoliko novih poznanika, piše Mashable.

5. Radite na nekom projektu 'sa strane'

Svi mi imamo neke stvari koje obožavamo raditi, ali kao da nikad nemamo dovoljno vremena da im se posvetimo koliko bi htjeli (pa ih na kraju uopće ne činimo).

Ovog ljeta nema izlike, napokon počnite raditi na nečemu što vas veseli i o čemu često pričate, ili bar mislite. Tko zna, možda se stvar pokrene, i to toliko dobro da na kraju završite s potpuno novom karijerom.

Svi mogu iskoristiti višak vremena tijekom ljeta kako bi ga preokrenuli u svoju korist. Zato nemojte strahovati, nego postavite pred sebe novi izazov i krenite.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.