Ekonomix
109 prikaza

Dvije najvažnije riječi na razgovoru za posao – 'ja' i 'mi'

Sajam poslova
Marijan Sušenj/PIXSELL
Čovjek koji je 25 godina proveo pomažući drugima da dobiju što bolji posao zna točno što i kako reći budućem poslodavcu

Previše je kandidata koje trebate intervjuirati za posao, a imate premalo vremena. Ključ je u samo dvije riječi – "ja" i "mi", odnosno načinu na koji ih kandidati izgovaraju. 

A tko o tome više zna nego Steve Pozgorelski, šef Monster.com-a, čijem je portalu specijaliziranom za poslovne karijere pomogao da utrostruči svoju zaradu i 25 godina "češljao" brojne CV-ove i tisućama pomogao da ostvare što bolju karijeru.

Zavod za zapošljavanje | Author: Zeljko Mrsic (PIXSELL) Zeljko Mrsic (PIXSELL)

Do kojeg je zaključka Pozgorelski došao, donosi magazin Fortune, a otkrio ga je u tri pitanja. 

Koji je do sada vaš najveći uspjeh i zašto?

Iako je pitanje uobičajeno na razgovorima za posao, Pozgorelski u njima uočava razlike. Većina ljudi najveće uspjehe sažima u svojim zamolbama, životopisima ili putem društvenih mreža. "Ono što želim čuti je riječ 'mi'", kaže on, napominjući kako način na koji kandidati opisuju svoj najveći uspjeh zajedno s bojom glasa govori o tome jesu li moguće potencijalne vođe. Prema njegovu mišljenju oni koji više koriste riječ "ja" od "mi" žele zgrabiti priliku, ali neće biti dobri timski igrači.

Sajam poslova | Author: Marijan Sušenj/PIXSELL Marijan Sušenj/PIXSELL

Koji su vaši najveći promašaji i zašto?

Ovdje, pak, Pozgorelski naglasak stavlja na poredak riječi, odnosno gdje će završiti riječ "krivnja". 
"Riječ koju želim čuti u odgovorima je 'ja', kaže. 
"Ako netko kaže kako nije uspio zbog toga što je netko drugi zabrljao ili loših gospodarskih prilika, to je kao velika crvena zastava". 
Iako postoje faktori na koje se ne može utjecati, sugerira on, tražite igrače koji neće pokušati prebaciti krivnju na druge.

U čemu bi tvrtka mogla biti bolja nego danas i kako bih mogao raditi svoj posao bolje?

Ovo je neočekivano pitanje za većinu kandidata, ali poslodavac zato može dobiti jasniju sliku o tome kako kandidati vide sebe, odnosno svoje sposobnosti. To je najbolji način kako saznati koliko se netko pripremao, istraživao i razmišljao o razgovoru. 
"Jedini krivi odgovor je 'Ništa! Radite izvrsno!' što dovodi u sumnju kvalitete te osobe", kaže Pozgorelski. Po njemu je to jasan znak da osoba nije napravila "domaću zadaću" i nema dovoljno hrabrosti za posao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.