Ekonomix
1348 prikaza

Ove greške morate izbjegavati kad pregovarate o plaći

Poslovni sastanak
Tim Goode/Press Association/PIXSELL
Pregovori o plaći nešto su što većini zadaje glavobolju, no itekako su bitni za uspješan početak buduće poslovne suradnje

Svi vole dobivati ponude za posao no rijetko tko voli pregovore o plaći. Riječ je o procesu ispunjenom brigama, jer razmišljate kako ne tražiti previsoku, ali ni prenisku plaću.

No pregovaranje ne mora biti tako problematično. Izbjegnite ovih osam pogrešaka i ići će vam bolje nego većini drugih pregovarača:

1. Nepripremljen dolazak

U nekom trenutku će vas gotovo svaki poslodavac pitati koliku biste voljeli plaću, pa budite unaprijed pripremljeni kako ne biste rekli nešto što bi vam moglo odmoći u daljnjim pregovorima. Priremite se i proučite kolike su inače plaće na tom radnom mjestu, ali uzmite u obzir i svoje obaveze i zadatke.

2. Dopuštanje da poslodavac odredi svotu na temelju vaše zadnje plaće

Koliko ste zarađivali u prošlosti nije nešto što bi novi poslodavac trebao znati, te bi on morao moći odrediti vašu novu plaću bez znanja kolika je bila prošla. Razmislite o tome da odbijete odati koliko ste zarađivali na prošlom radnom mjestu, a ako to ne možete, svakako istaknite da ste pristali raditi za manje novaca jer ste radili na projektu do kojem vam je osobno stalo ili ste tek učili nova umijeća kojima sad vladate.

3. Laganje o prošlim plaćama

Mnogi lažu da su zarađivali više na posljednjem poslu kako bi i na novom mogli profitirati, no to se ne isplati, jer poslodavci mogu saznati da ste im lagali, što nije dobar početak pregovora za posao.

4. Ne provjeravanje podataka do kojih ste došli istraživanjem

Na internetu možete naći različite informacije o plaćama, no bolje bi bilo da saznate i uživo od ljudi iz tog posla kako se kreću plaće, jer internet može prilično zavarati.

5. Ponudite 'od-do' plaću i onda se razočarate kad vam ponude svotu na dnu ljestvice

Ako ste rekli da biste pristali raditi za plaću od 5.000 do 6.000 kuna, nemojte očajavati ako vam ponude 5.000, nego radije prije nego kažete svotu dobro razmislite i budite spremni pristati raditi za toliko novaca.

Poslovni čovjek, psihopat | Author: Thinkstock Thinkstock

6. Igranje igara

Nekoć su stručnjaci za zapošljavanje savjetovali da nipošto odmah ne kažete za koju biste plaću radili, čak i ako vas pristisnu. Ali danas taj savjet više ne vrijedi. Ako vas potencijalni poslodavac direktno upita za željenu plaću, vi mu i odgovorite kako biste pokazali da ste otvorena osoba spremna na suradnju.

7. Briga da ćete, ako budete pregovarali, biti izbačeni iz procesa mogućeg zapošljavanja

Dokle god ste pristojni i profesionalnog ponašanja, nema razloga da vas maknu iz utrke za posao. Niti jedan profesionalni poslodavac neće odustati samo zbog pregovaranja, a ako to ipak učini, znajte da je i tako bolje da ne radite za nekog tako krutog jer se vjerojatno ni oko kojeg pitanja ne biste mogli dogovarati.

8. Ne razmatranje drugih čimbenika, uz plaću

Očito svi imaju najnižu svotu u glavi kad je riječ o plaći, no velika je greška ne uzeti u obzir i druge stvari koje vam nudi potencijalni posao. Možda biste imali fleksibilnije radno vrijeme, više slobodnih dana ili godišnjeg odmora, upotrebu poslovnog automobila, putovanja i plaćene dnevnice...

U krajnjem slučaju, bolje je imati slabije plaćen posao na kojem ste zadovoljni, nego bolje plaćen zbog kojeg ste na rubu živčanog sloma, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.