Ekonomix
418 prikaza

Društvo bez keša – još malo i više nitko neće plaćati 'pravim' novcem

Bankomat
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Čak i u UN-ovoj fondaciji Billa i Melinde Gatesa žele se odreći gotovine u korist virtualnog plaćanja kako bi smanjili troškove i povećali transparentnost

Plaćanje gotovinom je na izdisaju, a prvi u svijetu koji bi skroz mogli 'izbaciti' novčanice' i kovanice su Danci i to od početka iduće godine.  Njihova je vlada naime predložila izbacivanje blagajni.  

Gotovinom bi se mogle i dalje plaćati osnovne usluge u bolnicama, ljekarnama i poštanskim uredima sve dok se bezgotovinski način plaćanja ne ozakoni.     

Danci su sa svojim skandinavskim susjedima Norvežanima i Švđanima, kako piše CNN Money, vodeći u svijetu elektroničkog novca.  

Poslovne grupe ukazuju na prednosti ovoga načina plaćanja kao što je smanjenje troškova posla s novcem  njegovogi transporta, povećanja sigurnosti i smanjenja pokušaja krađe novca. 

Oko 40 posto populacije koristi Danske Bankov mobilni način plaćanja koji omogućava transfer novca između ljudi kao i kupovinu u trgovinama ili online. 

U Norveškoj i Švedskoj je slična priča. Naime, Skandinavci imaju manje od 6 posto novčanih uplata za razliku od Amerikanaca gdje je 47 posto ukupnih plaćanja obavljeno u gotovini.  

U Švedskoj se čak i ulične novine koje prodaju beskućnici mogu kupiti karticom.  

Trend digitalnog novca osvaja i ostatak Europe. Bezgotovinsko plaćanje u 2013. godini poraslo je za šest posto prema podacima Europske središnje banke. Bezgotovinska plaćanja lani su prvi puta u Velikoj Britaniji pretekla ona u novčanicama i kovanicama. 

Čak i u UN-u fondaciji Bill i Melinde Gatesa žele se odreći gotovine u korist virtualnog plaćanja kako bi smanjili troškove i povećali transparentnost.  

Ipak, bezgotovinsko društvo nije velika vijest za sve. Digitalni prijenos novca sa sobom nosi povećanje prijevara kao i sigurnosne rizike, a s druge strane starije osobe i mariginalizirane skupine imaju ograničen pristup elektroničkom plaćanju.  

Najnoviji podaci Europske središnje banke pokazuje kako je do milijardu potrošača iskorišteno lažnim kreditnim karticama. Europa je tako 2012. godine bila pogođena s 1,3 milijarde eura kartičnih prijevara, a godinu dana kasnije ono se povećalo za 15 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.