Ekonomix
1272 prikaza

Na listi 100 najbogatijih sportaša nema nijedne žene

Floyd Mayweather
1/11
REUTERS
Većina sportskih turnira muškarcima i ženama daje gotovo jednake novčane nagrade, no razlike su i dalje prisutne

Sport je unosan izvor zarade, posebno onim sportašima koji su najbolji, koji osvajaju najviše turnira i koji se mogu pohvaliti milijunskim ugovorima. Među onima koji zarađuju najviše nalaze se košarkaši, tenisači, boksači i dr. No ono što posebno iznenađuje je činjenica što po prvi puta nakon osam godina na novoj listi 100 najbogatijih sportaša magazina Forbes nema ni jedne žene, sportašice

Od kada je magazin proširio svoju listu 2010. godine najmanje se jedna sportašica našla na toj listi. Jedina predstavnica sportašica, prošle godine, bila je Serena Williams na 51. mjestu. 

Iako u današnje vrijeme većina sportskih turnira muškarcima i ženama daje gotovo jednake novčane nagrade, ova lista pokazuje kako je još uvijek prisutan nesrazmjer u zaradi sportaša i sportašica. Serena je zbog izbivanja sa teniskih terena, zbog trudnoće i porodiljnog dopusta, u prošloj godini zaradila samo 18 milijuna dolara što joj nije bilo dovoljno da uđe na listu 100 najplaćenijih sportaša. 

Serena Williams | Author: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL
Na 100. mjestu smjestio se košarkaš Charlotte Hornetsa Nicholas Batum sa zaradom od 22,9 milijuna dolara. 

Na listi su se posljednjih godina nalazile Marija Sharapova i Li Na, no Sharapova se zbog doping afere nije natjecala, a tenisačica Li više nije na listi jer je otišla u mirovinu. 

"Serena je i dalje uspješna na terenu, a i popularnija je nego ikada zahvaljujući sponzorima. Po našim podacima zaradila je 18 milijuna dolara zahvaljujući suradnji s kompanijama s kojima je i dalje povezana kao što su IBM, Nike, Wilson, s kojima surađuje i kada nije na terenu", rekao je Kurt Badenhausen, iz Forbesa. 

Cristiano Ronaldo i Leo Messi Tvornice novca Ekonomix Lova do krova: Deset najbolje plaćenih sportaša u 2017.

Dodaje kako bi uz njezin dosadašnji sportski uspjeh, ako ga ponovi ove godine, te osvoji i bogate novčane nagrade, Serena mogla ponovno biti na toj listi. 

Novčana nagrada od 275 milijuna dolara nakon njegove borbe sa Conorom McGregorom osigurala je američkom boksaču Floydu Mayweatheru i titulu najbolje plaćenog sportaša, i to četvrti put u posljednjih sedam godina. Tako je ovaj 41-godišnji boksač s trona skinuo poznatog nogometaša Real Madrida Cristiana Ronalda, piše CNN.

Zahvaljujući toj borbi Mayweatherova ukupna zarada porasla je na milijardu dolara pa se on tako priključio američkoj košarkaškoj legendi Michaelu Jordanu i golferu Tigeru Woodsu koji su jedini od sportaša dosegnuli takvu zaradu.

Borba Floyda Mayweathera i Conora McGregora | Author: PA Wire/Press Association/PIXSELL PA Wire/Press Association/PIXSELL
"On je jako dobar biznismen bez obzira koje probleme ljudi s njim imaju. Budući da je bio i promotor tog meča, dobio je udio u zaradi svega što je vezano uz taj meč, uključujući i ulaznica, koncesija, sponzorstava i sl. To mu je omogućilo i rekordan dan zarade, što je bio i dan najveće zarade u sportu", rekao je Badenhausen.

Na drugom mjestu smjestio se Lionel Messi, nogometaš Barcelone, sa zaradom od 111 milijuna dolara. Ronaldo se sa zaradom od 108 milijuna dolara našao na trećem mjestu. 

Prikazani iznosi uključuju svu novčanu zaradu, plaće i bonuse koje su sportaši zaradili u proteklih godinu dana. 

Top 10 sportaša po Forbesu predstavljamo u nastavku

  • Floyd Mayweather - 285 milijuna dolara 
  • Lionel Messi - 111 milijuna dolara 
  • Cristiano Ronaldo - 108 milijuna dolara
  • Conor McGregor - 99 milijuna dolara 
  • Neymar - 90 milijuna dolara 
  • LeBron James - 85.5 milijuna dolara 
  • Roger Federer - 77.2 milijuna dolara 
  • Stephen Curry - 76.9 milijuna dolara 
  • Matt Ryan - 67.3 milijuna dolara 
  • Matthew Stafford - 59.5 milijuna dolara 
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.