Ekonomix
180 prikaza

Hoće li Grčka moći vratiti sve što duguje?

Aleksis Cipras
Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)
Počela je nova tura razgovora između Grčke i onih kojima je dužna, kako se približava rok za povrat novca

Grčka anti-štedeća Syriza vlada nada se da će osigurati daljnjih 7.2 bilijardi eura u četvrtak, kako bi spriječila rast onog što je dužna isplatiti do kraja mjeseca MMF-u i ECB-u.

Kreditori žele unijeti stroge reforme u grčku ekonomiju prije isplate sredstava, ali pregovori u Bruxellesu u nedjelju propali su svega 45 minuta nakon početka. 

Urednik gospodarstvene rubrike u Independentu, Ben Chu, izjavio da su službenici EU-a raspravljali o tri opcije za budućnost Grčke. Da se razmijeni gotovina za reforme (trenutno najmanje izgledna opcija), još jedno produljivanje trenutačnog programa koji bi ih trebao izvući iz ove situacije ili da se nastavi po prije zadanim pravilima.

Inače, od 323 bilijuna eura (što je 180 posto njezine bruto domaće proizvodnje) koliko Grčka duguje, čak 60 posto ide na eurozonu.

Grčki dugovi | Author: Independent Independent

Ako Grčka ne bude mogla postići dogovor i platiti, bit će prisiljena napustiti eurozonu koja se sastoji od 19 nacija, uslijed čega će patiti i njetina ekonomija i ljudi, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.