Znanost
4086 prikaza

Novi video pokazao razornost prve nuklearne bombe

Nuklearna eksplozija
Getty images
Prvi pokus nuklearne eksplozije zabilježen je na snimci staroj 74 godine, a sad se pojavila nova verzija

Prije 74 gdine, u zabačenom dijelu pustinje izvan Alamogorda, u New Mexicu sjajna svjetlost nagovijestila je novo doba. Ovaj tjedan, kanal YouTube podijelio je videozapis iz američkog nuklearnog doba i sadrži remasterirani isječak prvog testa nuklearnog oržja ikad, koji je dobio kodno ime Trinity. 

YouTubeov kanal atomcentral objavljuje već desetak godina arhivske snimke vezane uz nuklearno oružje, pokrivajući raznolike teme kao što su nuklearni testovi, proizvodnja raketa, pa čak i razgovori s pojedincima poput Edwarda Tellera, koji se smatra ocem hidrogenske bombe. Autor kanala obnavlja snimke i poboljšava im kvalitetu, piše Popular Mechanics.

Prema atomcentralu, proces obnove za ovaj isječak je uključivao, "uklanjanje prljavštine i ogrebotina i minimiziranje nekih nedostataka u obradi izvornog negativa."

Trinity test održan je u 5:30 ujutro 16. srpnja 1945. godine. J. Robert Oppenheimer, vodeći fizičar zadužen za razvoj bombe, kasnije je rekao da ga je događaj podsjetio na stih iz indijskog epa Bhagavad Gita -  poglavlje 11, tekst 32:"Sada sam postao Smrt, uništitelj svjetova."

Eksplozija je bila tako snažna da je general Leslie Groves, časnik zadužen za tajni projekt Manhattan, rekao da je udar razbio staklo udaljeno 125 milja od mjesta eksplozije. Vatrena kugla koja se pojavila bila je nekoliko puta intenzivnija od sunčeve svjetlosti u podne.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:04 13.Ožujak 2019.

    svaka drzava mora uništiti atomsk oruzje