Znanost
2238 prikaza

Kako izraelska vjera u znanost pobjeđuje COVID-19

Dreamstime
Izraelci vjeruju u znanost, koja im je unatrag 55 godina donijela 12 nobelovaca, puno više nego što ih ima u daleko većim državama. Izrael puno ulaže u svoje zdravstvo, znanost i školstvo...

Izraelce nije trebalo nagovarati na cijepljenje protiv COVID-a, dovoljno je bilo predočiti im sve što je znanost o virusu i bolesti, kao i o cijepljenju dosad spoznala. Tako nam u ekskluzivnom razgovoru otkriva prof. dr. Ran Balicer, specijalist javnozdravstvene medicine i jedan od stratega uspješne izraelske borbe protiv korone. Od kraja prosinca cijepili su 55 posto stanovništa. Kako? Prije svega, više od dvadeset godina imaju digitaliziran zdravstveni sustav. Nadalje, slušalo se znanstvenike koji su im rekli sve što znaju, ali transparentno priznali i ono što još ne znaju. Liječnici su razgovarali sa svojim pacijentima. I

zraelci vjeruju u znanost, koja im je unatrag 55 godina donijela 12 nobelovaca, puno više nego što ih ima u daleko većim državama. Izrael puno ulaže u svoje zdravstvo, znanost i školstvo. Dvostruko više od EU platio je svoje doze cjepiva i nabavio ih na vrijeme, tako da ima dovoljno za svakog starijeg od 16 godina. Dio cijene je i redovita isporuka podataka o cijepljenju, no napravili su i istraživanje na 1,2 milijuna ljudi, koje je pokazalo učinkovitost cjepiva, čak i s novim, britanskim sojem od 94 posto. 

Mi znanosti, s druge strane, ne vjerujemo jer smo se kao narod zapustili do te mjere da ne vjerujemo više nikome, a u sebe pak nimalo ne sumnjamo. Ne vjerujemo u znanje, u činjenice, okećemo se petparačkim poluinformacijama kao kakvoj svetinji, koja godi našem uhu. Da, mi vjerujemo još samo u korupciju i rođačke veze, u prekoredno i neuredno. Jesmo, obezglavljeni smo, i kroz povijest izraubani i pljačkani, ubijani, no zar se danas uređenim narodima to isto nije nekad događalo, Židovima, prije svega? Saberimo se više. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.