Top News
496 prikaza

Zviždačica: Svi koje sam prijavila su opet na svojim funkcijama i poslovima

Emica Elveđi/PIXSELL
Ja sam stigmatizirana u svojoj sredini i ne mogu pronaći novi posao. Tu je problem i dugotrajnosti sudskih postupaka te njihov nepoznat ishod

Adrijana Cvrtila vodila je kutinsku komunalnu tvrtku Eko-Moslavina. Uskoku je prijavila uhljebljivanja koja je morala provoditi po političkom nalogu, a o svemu je javno progovorila i za 24sata. Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i ostali su optuženi, a Cvrtila i dalje mora voditi sudske bitke.

Kako to da vas jedan sud tretira kao zviždačicu a drugi ne?

Općinski sud u Kutini primjenjivao je Zakon o zaštiti prijavitelja s pretjeranim formalizmom kojim se izgubio osnovni cilj tog zakona, a to je zaštita osoba koje prijave nepravilnosti. Sud je zaključio kako moja prijava nepravilnosti pučkom pravobranitelju nije zadovoljila formu, iako pravobranitelj nije imao zamjerke. S druge strane, Općinski sud u Sisku mene kao prijavitelja nepravilnosti ne gleda samo u okviru odredbi tog zakona nego i kroz odredbe Direktive EU, pružajući mi opseg zaštite koju bi svaki prijavitelj nepravilnosti trebao uživati.

 | Author: Emica Elveđi/PIXSELL Emica Elveđi/PIXSELL

Svi koje ste prijavili su optuženi, ali na funkcijama. Možete li vi pronaći posao?

Svi su na svojim funkcijama i poslovima nakon što su izašli iz istražnog zatvora, a ja sam stigmatizirana u svojoj sredini i ne mogu pronaći novi posao. Tu je problem i dugotrajnosti sudskih postupaka te njihov nepoznat ishod.

Što je najveći problem za one koji prijave nepravilnosti i kriminal?

Veliki problem je nerazumijevanje i nepoštovanje odredaba Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti od strane sudaca. Najriskantnije je medijski razotkriti određene nepravilnosti jer se tad stvari ne mogu gurnuti pod tepih, pa prokazane osobe najčešće posežu za kaznenim postupcima zbog klevete. Upravo u ovom dijelu Općinski sud u Sisku svojim odlukama ulijeva povjerenje. Ako takva praksa opstane, to će biti vjetar u leđa svim potencijalnim prijaviteljima nepravilnosti.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:04 13.Studeni 2023.

    tako je to u rvackoj