Top News
677 prikaza

Nije čudo da svjedoci odustanu od borbe za pravdu

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA Sud nije poslao u zatvor direktora državne tvrke kojega se tereti za zlouporabe niti ga je Vlada smijenila. On i dalje kroji sudbinu svjedocima protiv sebe

Uz materijalne dokaze, svjedoci su ključni za svaki slučaj. Pogotovo kad se radi o malverzacijama u kojima se slušaju usmene naredbe i provodi volja nadređenoga. Za razliku od snimki i dokumenata, svjedoci su ipak ljudi. Koji moraju misliti i na svoju egzistenciju. Već smo viđali u slučajevima Fimi Media ili u slučaju Milana Bandića kako se i bliski suradnici koji su svjedočili o malverzacijama predomisle ili ih uhvati amnezija ili jednostavno promijene iskaz. Nakon uhićenja su bili u strahu, a kad su pušteni na slobodu, kad je njihov šef i dalje politički moćan, onda vide da im je sigurnije uploviti u luku ‘sinkope’. A što je tek s onima koji bi trebali svjedočiti protiv svog nadređenog? Sud je prošli tjedan odbio istražni zatvor za direktora strateške državne tvrtke zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponovne zlouporabe položaja u zapošljavanju. Direktor sad ima spis, zna tko je što govorio i može degradirati one koji su govorili protiv njega. Može ih i unaprijediti na još višu plaću kako bi ih uhvatio zaborav. Također, ni istraga tužitelja nije Vladi bila dovoljna da ga maknu s pozicije. Ljudi bi trebali svjedočiti protiv čovjeka koji im i dalje određuje sudbinu. I onda se ne treba čuditi kad u takvom sustavu odustanu od borbe za pravdu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.