Top News
404 prikaza

Kriminopolis: Nekretnine dobro dođu kao sredstvo korupcije

PIXSELL
Korumpirani dužnosnik ne treba dobiti kuvertu. Davatelj mita može kupiti njegovu nekretninu po višoj cijeni ili dužnosnik kupiti njegovu po nižoj. Isto je

Prije dvije godine uhićen je čelnik velike državne tvrtke koji je optužen za primanje mita. Kod njega su našli i goleme iznose gotovine. Imao je i niz stanova, ali noviji stanovi uvijek su kupovani kreditom. Još dva stana koja nisu glasila na njegovo ime glasila su na tvrtku kojoj je pogodovao. No zašto bi netko tko ima novca kupovao stan kreditom i plaćao kamate? Pa zato što tako može prikazati podrijetlo novca, živjeti trošeći crni novac, od plaće plaćati rate kredita i još dobro uštedjeti.

Sad će trebati ispitati kupnju stana člana uprave HEP-a Tomislava Šambića. Od svog prijatelja, ali i čovjeka s čijom tvrtkom HEP ima milijunske ugovore, on je kupio stan. Prema ugovorima o ranijoj kupnji, ali i cijenama koje su iste godine postigli ostali stanovi u zgradi, prilično je jasno da mu ga je Pavao Vujnovac prodao ispod cijene. Novinarima je nemoguće provjeriti je li istinita tvrdnja da je stan zaista bio tako oštećen od podstanara da to opravdava sniženje. To će član uprave HEP-a morati objasniti institucijama. Nekretnine su uvijek bile moćno sredstvo korupcije. Mito možete dobiti tako da onaj tko ga želi dati kupi vašu po višoj cijeni. Ili da kupite njegovu po nižoj. U svakom slučaju, takve transakcije čelnika javne i privatne tvrtke koje posluju uvijek izazivaju sumnju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:38 25.Rujan 2023.

    hdzopolis