Top News
249 prikaza

Komentar Ivana Pandžića: Zviždači su zaštićeni samo formalno, na papiru

PIXSELL
Cvrtila i Đerek dobile su otkaz, a sudski postupci još traju. Čak i kad institucije gone onog tko je prijavljen, to za sudove nije dokaz za zaštitu zviždača

Hrvatskoj su trebale godine da donese zakon o zaštiti zviždača, a kad ga je Vlada napokon donijela, onda ga je u roku godinu dana mijenjala zbog EU. I kad taj zakon čitate, čini se prilično dobar. Nažalost, jedno piše, drugo je provedba u praksi.

Dvije zviždačice, Adrijana Cvrtila (slijevo na slici), koja je prijavila kriminal u Eko Moslavini, i Maja Đerek (desno na slici), koja je prijavila mnoge zlouporabe u tvrtki Državne nekretnine, ovaj su mjesec javno istupile i opisale što prolaze. Mučna je to hrpa detalja, sudskih postupaka, inercije institucija i sporosti. Iako bi onaj tko prijavi nepravilnosti i dobije otkaz ili se njegovo radno mjesto izbriše, po zakonu trebao biti smatran žrtvom osvete i vraćen na posao, u oba slučaja baš je suprotno. Kod Đerek postupak još traje iako su prošle dvije godine, Cvrtila je izgubila spor, pa ispada da ju je gradonačelnik smijenio zbog nekih objektivnih okolnosti, a ne jer ga je prijavila, a zatim je dobila otkaz jer baš njeno prijašnje radno mjesto više ne postoji. Pravno i to prolazi iako je sasvim jasno o čemu je riječ. Istodobno je protiv istoga gradonačelnika Uskok podignuo optužnicu. A Cvrtila je bez posla i ostavljena voditi skupe pravne bitke. U slučaju Maje Đerek ni dvije godine nakon prijava nema istrage protiv dužnosnika, koji su još na funkciji. Tako da su zviždači zaštićeni samo na papiru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.