Top News
9787 prikaza

Kako je otišlo 77 milijuna kuna za masnu nagodbu

1/2
PIXSELL
KOENTAR IVANA PANDŽIĆA Državu su tužile tvrtke tri moćna poduzetnika, ali Vlada je sklopila nagodbu samo s jednim iako se DORH tome protivio. Sad ispada da nije trebalo dati novac

Prije točno tri godine Express je otkrio da je Vlada u potpunoj tajnosti isplatila gotovo 77 milijuna kuna dvjema tvrtkama moćnog slavonskog poduzetnika Marka Pipunića, u čijem je vlasništvu grupacija Žito. Nagodili su se s njim u sudskom sporu oko poticaja za ulaganja. Državno odvjetništvo koje je u slučaju zastupalo Republiku Hrvatsku protivilo se nagodbi i poručilo da za nju nema potrebe, a istog stava je bila i državna Agencija za plaćanje u poljoprvredi. Unatoč tome, Povjerenstvo Ministarstva pravosuđa, koje je tad vodio Dražen Bošnjaković, pristaje i Vlada isplaćuje novac nakon prvih, nepravomoćnih presuda.

Marko Pipunić | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Marko Pipunić Davor Javorovic (PIXSELL)

Pipunić nije jedini tužio zbog neisplate poticaja nakon što je Europska komisija utvrdila nepravilnosti u natječaju za ulaganja koja je osmislio i proveo SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Tužili su još Osatina grupa Miroslava Ervačića i veliki stočar Zvonimir Širjan. Iznosi su otprilike isti. S njima se Vlada nije nagodila. Sad je Osatina grupa, koja je također imala nepravomoćne presude, pravomoćno izgubila na Visokom trgovačkom sudu. Dakle, država im nije trebala isplatiti te milijune. Vjerojatno ih neće dobiti ni Širijan. Dobio ih je jedino Pipunić temeljem nagodbe. I onda prodao tvrtke. O slučaju nisu pokrenute nikakve istrage.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.