Top News
567 prikaza

A tko je štitio vlasnika planule tvornice sve ove godine?

Davor Javorović/PIXSELL
Nužno je povjerenje u institucije kontrole kako bi se uspješno gospodarilo otpadom. Osječki slučaj ga duboko narušava, pa građani imaju pravo biti zabrinuti

Nakon tri mjeseca izvida i istraga, ovaj tjedan je uhićen Zvonko Bede, kontroverzni vlasnik osječke tvornice za preradu plastike Drava International. Tereti ga se za teška kaznena djela protiv okoliša nakon što je tvornica planula i nakon što je požar otpadne plastike trajao danima. Bede se uvijek dosad izvlačio od kaznene odgovornosti za nesreće svojih radnika i bila je potrebna ovako velika ekološka katastrofa da sve institucije uđu u tvornicu vlasnika s dobrim političkim i poslovnim vezama.

No ostaje otvoreno pitanje hoće li istražitelji ići tako daleko u utvrđivanju odgovornosti tko je cijelo vrijeme štitio Bedea i gledao mu kroz prste? Teško. Po svjedočenju vatrogasaca i radnika, ali i po nalazima inspekcija, nisu bili osigurani protupožarni putevi, nije se držalo propisanih mjera zaštite, čini se da je godinama zakapana i plastika u zemlju, u pogonu su bile količine i opasnih tvari koje se tamo ne bi trebale nalaziti. Sve to su trebale puno ranije otkriti inspekcije različitih nadležnosti, kazniti vlasnika i narediti njihovo otklanjanje. Tako bi trebale funkcionirati stvari u uređenoj državi. Kod nas je, kao i mnogo puta dosad, sve funkcioniralo obratno. Trebala se dogoditi katastrofa da se utvrde nepravilnosti! Svjedoče to i Bedeovi odvjetnici koji kažu da ga ne bi trebala država kazneno goniti jer je platio sve kazne za utvrđene nepravilnosti.

 | Author: Davor Javorović/PIXSELL Davor Javorović/PIXSELL

Gospodarenje otpadom izaziva burne reakcije javnosti jer nitko ne želi centre i pogone za preradu u svom dvorištu. I baš zato je potrebno neupitno povjerenje u institucije koje bi trebale kontrolirati da je sve po najvišim ekološkim standardima i propisima. Osječki slučaj narušava to povjerenje, a time otežava i svaku buduću gradnju pogona. Građani se s pravom mogu pitati gleda li se i ostalima kroz prste te hoće li se morati dogoditi katastrofa pod njihovim prozorom da institucije odrade posao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:56 20.Siječanj 2024.

    kriminal