Kultura
408 prikaza

Kao odgovor na primitivizam – rodio se kreacionizam

Grupa Chui
1/3
Igor Kralj (PIXSELL)
Glazbu je nemoguće opisati, kakvu izvodi trojac Chui, ali izrazito eklektičan bend je nešto što se baš i ne može čuti na domaćoj sceni

Tonija Starešinića prvo sam upoznao preko benda Mangroove, s vremenom sam upoznao i druge glazbene projekte na kojima radi. Pravo otkriće bio mi je Chui; pošteno priznajem da sam se 'uključio' nakon što su već bili izdali treći album, pa sam se vraćao unatrag izuzetno ugodno iznenađen onime što sam čuo. 

Glazbu je nemoguće opisati, pogotovo dominantno elektronsku glazbu kakvu izvodi trojac Chui, ali izrazito eklektičan bend je (barem meni) bio nešto što prethodno nisam čuo na domaćoj sceni. Inspiraciju crpe iz svih mogućih glazbenih pravaca, od kraut rocka preko jazza i funka do psihodelije, nadilazeći trpanje u određenu ladicu. 

Suradnja s Josipom Lisac na friškoj pjesmi 'Tebi putujem' mogla bi sugerirati i njihov iskorak u 'mainstream'. Toni će za početak reći kako je bilo surađivati s velikom damom i jednim od najvećih imena hrvatske glazbene scene uopće, te kako je uopće došlo do te suradnje. 

Grupa Chui | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
“Oduševljeni smo suradnjom s Josipom, a puno nam znači i to što je ona oduševljena suradnjom s nama. Željka (Veverec, Tonijeva životna i glazbena partnerica, op zč)  i ja smo napisali tu pjesmu još na proljeće prošle godine i do ljeta smo već imali sve snimljeno s info vokalom kojeg je otpjevala Željka, potom je pjesma 'doletjela' na Josipinu mail adresu. Prvi info koji smo dobili bio je pozitivan, ali za konkretniji odgovor morali smo pričekati kraj ljeta jer je Josipa imala napornu koncertnu ljetnu turneju. Na jesen smo otišli u studio kod Skansija i snimili pjesmu. Tad sam prvi put upoznao Josipu 'u živo' i siguran sam da će mi taj moment ostati urezan u sjećanju do kraja života. A onda kad je krenula pjevati, kad je taj nevjerovatan glas preletio preko glazbe, naježio sam se... Naježim se i sad kad se sjetim toga... Josipa je jako otvorena prema novim stvarima, živi u realnom vremenu, suvremena je, u duhu je jako mlada i razigrana, pa smo odmah kliknuli. Jako joj se svidjelo kako je sve to ispalo i svakako bi htjela imati pjesmu i na svom albumu. Netko će možda shvatiti ovu pjesmu i kao naš iskorak u mainstream ali mi i dalje sviramo po svome - Josipin glas je novi instrument koji smo dodali u zvučnu sliku i obogatili je. Neplanirano nam je kao rezultat ove priče uletila i nova odlična vokalna suradnja. O tome ćemo kasnije, kad dođe vrijeme... Trenutno paralelno radimo na spotu s Josipom i aranžiramo tu novu pjesmu. Jako mi je drago da će spomenutim suradnjama glazba koju radimo i koju sad već radi cijela jedna zagrebačka scena doprijeti do šireg broja ljudi. Ljudima treba dati priliku da čuju glazbu, a glazbi treba dati priliku da se čuje.”

Proteklih godinu dana s Chuiem si bio izuzetno aktivan, i na domaćem terenu i u gostima. Sudjelovali ste na nekim ozbiljnim festivalima, pa možeš procijeniti i kako je trenutno pozicionirana elektronska glazba na europskoj sceni.

Grupa Chui | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
“Prošla godina nam je definitivno bila u znaku koncerata. Prosvirali smo po cijeloj regiji  i odsvirali nekoliko velikih festivala, a posebno ćemo pamtiti nastup na Inmusicu pred prepunim oduševljenim gledalištem. U prvom mjesecu ove godine potegnuli smo i do Nizozemske na Noorderslag Eurosonic festival, najveći glazbeni showcase u Europi. Kroz tri dana u jednom gradu je na trideset pozornica tamo nastupilo gotovo pet stotina bendova. Super je bilo biti dio svega toga, a opet s druge strane - osjećate se manji od makovog zrna u tom mnoštvu. Nakon pet godina upornog rada opet povratak na početak... S tim da se sad ne brčkamo u jednoj manjoj bari nego plutamo oceanom. Lako je izgubiti fokus u svemu tome, u jednom momentu dobijete napadaj nostalgije pa bi radije bili na sigurnom na domaćoj sceni, u slijedećem momentu vam se javi ozbiljna PR agencija iz Londona kojoj se sviđa vaša glazba, pa se desi hype. Da bi se nakon sastanka skypeom opet spustili na zemlju jer njihove usluge koštaju tisuću eura mjesečno. Pa sad ti vidi hoćeš li ili nećeš.... I kako ćeš dalje.... Ova glazba koji mi sviramo je jako živa na europskoj sceni, postoji ogroman broj mladih super bendova, svira se jednako po manjim klubovima i velikim festivalima. Kod nas možete naletjeti na takve bendove na velikim ljetnim festivalima.”

Posljednji, treći, album Chuia 'Third sun from the stone' kritičari su redom proglašavali jednim od najboljih albuma 2015.  godine u Hrvatskoj. Na koji se način 'konkretizira' takav status? Svodi li se sve, ipak, samo na tapšanje po ramenima?

“Status albuma godine ipak nam je otvorio nova vrata – to je definitivno skrenulo pozornost i nekih mainstream medija što je rezultiralo i povećanim zanimanjem i koncertima po cijeloj regiji, a neki su od njih bili rasprodani. A, evo, pred nama je i vjerojatno najvažniji koncert dosadašnjeg dijela karijere s Jazz orkestrom HRT-a (1. ožujka, Gorgona, MSU, op zč). Kada sam krenuo s Chuiem nisam mogao ni naslutiti ovakav razvoj događaja, a vidjet ćemo kako će se to i dalje razvijati. Drago mi je da je sad stasala cijela jedna domaća scena odličnih bendova glazbeno bliskih Chuiu i publika je to prepoznala. Dobili smo situaciju da se kao odgovor na primitivizam rodio prekrasni kreacionizam. Gledano iz te perspektive lijepo je živjeti u Zagrebu ovih dana.”

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.