Ekonomix
44253 prikaza

Recesija na vratima: Završilo 'zlatno doba' Njemačke

Njemačka: Proizvodni pogon Mercedesa A klase u Rastattu
DPA/PIXSELL
Četvrta svjetska ekonomija po veličini i najveća europska, Njemačka je pogođena onime što stručnjaci nazivaju "savršena oluja negativnih trendova"

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju u srijedu objavljeni službeni podaci.

U razdoblju od travnja do lipnja njemački bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,4 posto, izvijestio je državni statistički ured Destatis.

To je drugi puta u proteklih 12 mjeseci da gospodarstvo bilježi pad - aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu ali je Njemačka ipak izbjegla recesiju budući da su aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2018. stagnirale.

Parada na motorima u Pragu, Češka Hrabro naprijed Ekonomix Bili su gori od nas - danas im svima rastu plaće i mirovine

Prema tehničkim definicijama, recesija nastupa kada aktivnosti padaju na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u drugom tromjesečju stagnirale. Prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima porasle su 0,4 posto.

Četvrta svjetska ekonomija po veličini i najveća europska, Njemačka je pogođena onime što stručnjaci nazivaju "savršena oluja negativnih trendova".

Uteg su za vodeće europsko gospodarstvo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, koje negativno utječu na izvozno orijentiranu industriju, i otvoreno pitanje britansko-europskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Europske unije.

U takvom je okruženju vanjskotrgovinska razmjena negativno utjecala na gospodarski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu.

No, velikim dijelom je tu i globalni pad autoindustrije i prodaje automobila u kojoj je Njemačka izrazito jaka, kao i njene glavne perjanice autoindustrije, BMW, Daimler i Volkswagen. Pad prodaje je došao u najgorem trenutku jer su sve tri kompanije investirale jako puno novca zbog pojačane proizvodnje "čistijih" auta, odnosno prilagođavanju tržišta na kojem je sve manje mjesta za dizelaše.

Tu treba dodati i turbulencije s Brexitom, piše CNN.

Građani kopaju po smeću u potrazi za povratnom ambalažom Može li gore? Ekonomix Stručnjaci složni: Iduća kriza uništit će Hrvatsku

No, negativan utjecaj svih ovih vanjskih faktora ublažava solidna domaća potražnja, poduprta snažnim tržištem rada i rastom plaća ali i pojačanom državnom potrošnjom, a njemačke vlasti već najavljuju da dogodine još više financijski stimulirati proizvodnju, pa se nadaju pozitivnijim trendovima.

Tako je osobna potrošnja u Njemačkoj u drugom tromjesečju porasla snažnije nego početkom godine a pojačana su i poslovna ulaganja, prema Destatisovom izvješću.

Smanjena su pak ulaganja u gradnju, bilježe u statističkom uredu.

Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromjesečju pridružila Velikoj Britaniji čije je gospodarstvo u istom razdoblju smanjeno 0,2 posto.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tinja11
    Tinja11 10:34 16.Kolovoz 2019.

    Dosta je bilo tlacenja sile jeste pkceli su pljuvat na biga ica svemogucega jeste sveje brisel stvorio I boga I zemlju I narod PA jos da zene se pojebu I naprave dijete bez kurca KAO I pederu Taj brisel je ... prikaži još! otrovo covjecanstvo sva dobra bizija ljudska sve su unistili tako dase Danas nezna Koje kome sta dabigda oni meni propali jedino ako ih nepomogne stoka Sa balkana

  • makan1210tahi 16:40 15.Kolovoz 2019.

    nadam se da se raja neće početi vračati nazad doma

  • Nino1972 12:50 15.Kolovoz 2019.

    "Zlatno doba" je izjava Ace Vučića i po njemu ono u Srbiji traje i dalje.