Ekonomix
236 prikaza

Izgleda li predobro da bi bilo dobro, ulaganje često završi - grozno

Dreamstime
Ne mogu li dionicu obraniti od samoga sebe, od argumenata koji mi se doimaju logičnima, jednostavno ne kupim. Mirnije spavam...

Kad god mi netko preporuči dionicu koja izgleda toliko dobro da pomisliš da ne može biti istina - savjet ne tražim niti bih ga dao - sam sebe podsjetim na Buffettovu misao da na tržištu kapitala mnogi teško stradavaju jer se ne žele bogatiti sporo, godinama, nego u nekoliko brzih poteza. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ne mogu li dionicu obraniti od samoga sebe, od argumenata koji mi se doimaju logičnima, jednostavno ne kupim.

Jedan od takvih primjera je kompanija koja se bavi vjetrenjačama. Proizvodi energiju iz vjetra. Frend koji mi ju je preporučio ni sam se u to ne razumije, ali adutirao je tipom koji je sav u tome, sve je dobro analizirao i predviđa veliki rast cijene. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali za baš svaku dionicu koju mi itko preporuči prvo gledam povijest isplaćenih dividendi. Kompanija je osnovana prije koju godinu, to jest nastala je izdvajanjem iz veće, i jedina dividenda koju je ikad isplatila - 0,4 posto na cijenu u trenutku preporuke. Prvi minus.

 | Author: Canva Canva

Drugi minus, gubitaš. Tu se sad, naravno, pojavljuje “ali”. Ali analitičari, a posebno taj na kojeg se frend pozvao, koji je istražio sve srodne kompanije i izdvojio baš tu, reče da je cijeli svijet u zelenim strategijama, posebno Europa, a u Europi posebno ta država, koja će subvencijama, poticajima, pomoći firmi. To je bio treći minus. To je protiv mojih “vjerskih uvjerenja”, a i lokalno i globalno sam se nasvjedočio da ako je nešto profitabilno, kapital to sam radi, bez države. Nije li profitabilno, interesna skupina nastoji nametnuti narativ korisnosti za širu zajednicu spaljivanja love poreznih obveznika.

Četvrti minus, nemam blagog pojma o tom sektoru. Savjet ne tražim niti bih ga dao, jedno od prvih pravila je “ne investiraj u poslove koje ne razumiješ”.

Nisam kupio. Koji mjesec kasnije cijena dionice je pala - 50 posto. Takav pad često privuče kockare koji kupe “jer ne može to niže”. Ljude koji se i ne potrude procijeniti koliko neka kompanija vrijedi, nego se naprosto klade da će netko platiti više. Budu li dovoljno brzi, i bude li takvih dovoljno, posreći li im se, koji dan ili tjedan kasnije prodaju po višoj cijeni. Ne posreći li im se, budu li lakomi, nakon idućeg kvartalnog izvješća cijena nekad padne recimo još - 25 posto. Kao što je bilo s firmom koju nisam kupio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:51 14.Studeni 2023.

    bolje ne