Znanost
7498 prikaza

Znanstvenici šokirani novim tezama o kolijevki čovječanstva

Crteži u pećini stari 4000 godina
Getty images
Studija koju je vodila profesorica Vanessa Hayes s Instituta Garvan za medicinska istraživanja u Sydneyju u Australiji objavljena je u ponedjeljak u časopisu Nature

Novu studiju koja govori da su naši preci potekli iz specifičnog područja u južnoj Africi, a ne iz istočne Afrike kako se ranije pretpostavljalo, znanstvenici su u utorak oštro kritizirali. 

"Tu studiju smatram potpuno neodgovornom i ona me šokirala", rekla je profesorica Rebecca Ackermann s Instituta za istraživanje evolucije čovjeka (HERI) u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. 

Kazala je da su se direktori u njezinu institutu složili u tome da generalizirane izjave iznesene u studiji na temelju proučavanja tek malenog dijela evolucije ne odgovaraju "nevjerojatno složenoj evoluciji naše vrste" .

Studija koju je vodila profesorica Vanessa Hayes s Instituta Garvan za medicinska istraživanja u Sydneyju u Australiji objavljena je u ponedjeljak u časopisu Nature.

Temeljena na mitohondrijskim DNK podacima više od 1200 urođenika s juga Afrike nova studija navodi da je ta regija kolijevka.

Žena s rakom nakon tretmana kemoterapije NOĆNA MORA Znanost 7 najstrašnijih bolesti koje postoje na svijetu

Znanstvenici su objavili da su se koristili uzorcima krvi naroda u Namibiji i Južnoj Africi i kombinirali DNK s kulturnim i geografskim podacima kako bi pokazali da se "prvi homo sapiens" po majčinoj liniji pojavio u području južno od bazena Velike rijeke Zambezi.

To uključuje sjevernu Botsvanu i dijelove Namibije i Zimbabvea. 

"Istraživanje je previše nesofisticirano, a u ekipi nije bilo nijednog antropologa ili arheologa", rekla je Ackermann.

Kritički su se o najnovijoj studiji izrazili i drugi znanstvenici, među njima profesor Chris Stringer iz  Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Ta studija "kao i tolike druge koje se koncentriraju samo na mali dio genoma ili na jednu regiju ili na jedan dio izrade kamenog oruđa ili jedan 'kritičan' fosil, ne može zahvatiti punu složenost mozaika našeg podrijetla kao kada se u obzir uzmu svi drugi podaci", napisao je prof. Stringer na Twitteru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:34 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • vjaco 06:29 01.Studeni 2019.

    od svih naših predaka najdraži su mi pigmeji, ali volim i bušmane, hotentote, zulu kafre i m'tabele