Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
3215 prikaza

Zbog jednog minerala možemo imati jeftinu struju

Dalekovod
Davor Puklavec (PIXSELL)
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi mineralom koji će promijeniti budućnost solarnih panela

Mogućnost da se energija sunca pretvori u struju već je iz temelja promijenila tržišta diljem svijeta. Prošle je godine instalirano više od 90 gigavata vrijednosti, što je ekvivalent čitavog energetskog kapaciteta Turske. No, znanstvenici su uvjereni da će u godinama koje dolaze solarna energija postati još jeftinija i efikasnija no što je sada.

Ćelije se, za sada, rade od silicija, a upravo će u novim materijalima biti revolucija. Jedan od onih koji obećavaju su kristali imena perovskiti (prema geologu Lavu Perovskom). Neki od tih kristala odlično apsorbiraju svjetlost i prva istraživanja pokazuju da su upravo oni potencijalna budućnost.

No, još nije došao čas da se perovskiti koriste za komercijalne svrhe. Kristali se vrlo lako rastapaju, ne podnose dobro vlagu i mora ih se zaštititi iza staklenih stijenki.

Tehnologija prepoznavanja lica 26/50 top ideja Znanost Neuronske mreže iz lica će čitati seksualnost i politička uvjerenja

Također, iako su znanstvenici uspjeli postići veliki uspjeh s malim ćelijama, nisu uspjeli to replicirati kod velikih. Perovskit nije stabilan kao silicij, kaže Michael McGehee, profesor sa Stanforda, za Financial Times.

"To je glavni izazov. I to je naprosto jako nov materijal, nije dovoljno istražen, nema postrojenja sagrađenih, trebati će neko vrijeme", kaže McGehee.

Niti jedna kompanija još je proizvodi solarne ćelije od perovskita iako Oxford PV u Njemačkoj ima pilot postrojenje gdje proizvode takve solarne ćelije.

Akademici i male kompanije koji rade na perovskitima ne mogu se nikako izboriti za istu količinu financiranja kakvo ide u silicij.

"Jako je teško pobijediti silicij, jer je već cijelo tržište oko toga formirano", kaže profesor McGehee koji predlaže svojevrsni hibrid - da se sloj perovskita nanese na "tradicionalni" silicij.

Paukova svila 29/50 top ideja Znanost Za plastiku budućnosti trebat će nam žohari, a za odjeću pauci

Perovskit, koji je poluproziran, hvata određene valne duljine vidljivog spektra svjetlosti, a ono što propusti hvata silicij. McGeheejevo istraživanje pokazuje da je to 10 posto efikasnije no samo silicij. To bi bio jedan od načina da se novi materijal probije u silicijsko tržište. 

"Ako nadograđujete na silicij zapravo poboljšavate nešto što vrijedi 30 milijardi dolara godišnje i nudite kompanijama još bolju opciju", kaže McGehee. 

Ako se prevladaju tehnički problemi i izazovi perovskit je materijal budućnosti jer je proizvodnja od njega puno jeftinija negoli od silicija. Da bi se napravio sloj od silicija potrebna je izrazito visoka temperatura, dok s petrovskitom nije taj slučaj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.