Znanost
6042 prikaza

Zaronio u najdublju rupu na svijetu i zatekao tužan prizor

Velika plava rupa
Screenshot/Youtube
Moderna tehnologija po prvi put je omogućila detaljno proučavanje takvih fenomena

Plastično smeće, uključujući i boce za vodu, pronađeno je 120 metara ispod površine oceana tijekom ekspedicije u  Veliku Plavu rupu na obali Belizea. Mali atol, u sklopu Koraljnog grebena Belizea je udaljen 100 km od kopna i grada Belize City. Rupa je kružnog oblika promjera preko 300 metara a duboka je 125 metara.

Složen projekt istraživanja špilje pokrenuo je osnivač Virgina Richard Branson. Informacije tako prikupljene mogle bi rasvijetliti kako su klimatske promjene utjecale ne planet tijekom tisućljeća. Bila je ona nekada davno kopno, no potopljena je prije oko 10.000 godina na kraju posljednjeg ledenog doba, piše The Daily Mail.

U ekspediciji su sudjelovale dvije podmornice. Branson i Fabien Cousteau, unuk poznatog istraživača Jacques Cousteau sate su proveli duboko u Plavoj rupi.

Tim znanstvenika i ronilaca napravio je 3D skeniranje, te koristio i sonarnu snimku uz pomoć vrhunske vojne tehnologije.

"Prava čudovišta koja prijete oceanima su klimatske promjene i plastika. Nažalost vidjeli smo plastične boce na dnu rupe, što je strašno. Svi se moramo riješiti plastike za jednokratnu upotrebu", napisao je Branson u svom blogu.

Upozorio je na slične događaje danas, a ono što je na dnu rupe vidio nazvao je "najsnažnijim podsjetnikom na opasnost od klimatskih promjena koje je ikad vidio". Ronioci su prethodno stigli do dna Plave rupe, no potpuna tama i teški uvjeti ograničili su njihovu sposobnost prikupljanja znanstvenih podataka.

Ova posljednja ekspedicija prvi je put da je moderna tehnologija, u obliku podmornice, omogućila znanstvenom timu detaljno proučavanje geoloških formacija.

Unuk Jeacquesa Cousteaua DJEDOVIM STOPAMA Kultura Unuk Jacquesa Cousteaua: Mog djeda očarala je Dalmacija i zato smo tu snimili film

"Ostalo je još mnogo toga što moramo proučiti ovdje, uključujući i sedimente, količinu kisika i CO2. Imamo cijeli niz stvari koje ćemo raditi jer još nisu obavljene", naglašava Cousteau.

Njegova poveznica s Plavom rupom puno je više od profesionalne. Naime 1971. godine njegov djed, glasoviti istraživač Jacques Cousteau, sa Calypsom je krenuo u istraživanje 300 duge špilje. Otkrili su kako je Plava rupa najveća morska vrtača na svijetu i jedna od glavnih turističkih atrakcija Belizea, zapravo potopljena špilja koja se formirala tijekom desetaka tisuća godina. 

Proglasio ju je tih 70-ih Cousteau jednom od pet najboljih mjesta za ronjenje. U svom istraživanju pronašli su stalaktite u rupi, i zaključili kako je Plava rupa nastala prije podizanja oceana. Formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:47 20.Siječanj 2019.

    izgleda stravično