Znanost
13543 prikaza

Zadnji put kad je Srbija imala more

Pangea
1/3
Massimo Pietrobon
Nekada je izlaz na more imala i Slavonija, a SAD je imao granicu s Afrikom

Jednom davno je čitav svijet bio samo jedan veliki kontinent. Europa, Azija, obje Amerike, Afrika, Indija, Australija i Antarktika su nekad bili gotovo potpuno sjedinjeni. 

Pangea | Author: Wikipedia Wikipedia

Znanstvenici su uvjereni da su prije nekih 335 milijuna godina svi kontinenti počeli se spajati u megakontinent koji je bio većinom u južnoj hemisferi. Pangea, kako je naziv tog kontinenta, počeo se raspadati prije 175 milijuna godina.

Tijekom milijuna godina, a sve zbog kretanja tektonskih ploča koje čine Zemljinu koru, Pangea se raspala na svoje sastavne dijelove koje i danas vidimo.

Pangea | Author: Wikipedia Wikipedia

Sada je Massimo Pietrobon sastavio kartu kojom pokazuje kako bi tadašnja Pangea izgledala s modernim političkim granicama. Prema toj karti, Velika Britanija više nije otok, a Sjedinjene Američke Države imaju izravnu granicu s Marokom, Senegalom i Kubom. Sredozemno more više ne dijeli Europu i Afriku, a Brazil je nekad bio država bez izlaza na more. Međutim, prema istoj karti, istočna Hrvatska nalazila se na obali oceana. Tako je dobar dio Slavonije bio poželjno priobalno područje, a i Srbija je imala izlaz na more i to većim dijelom istočne granice su se nalazili na obali.

Pangea | Author: Massimo Pietrobon Massimo Pietrobon

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.