Znanost
20376 prikaza

Za pet godina će imati ratni brod kakvog svijet nije vidio

Brod Sea Hunter
US Navy
Bit će to najveći brod bez posade i opremljen za provođenje niza operacija samostalno ili u suradnji sa ostalim plovilima

Američka mornarica u potrazi je za idejama za izgradnju broda kojim neće upravljati ljudi, tj. brodom kojeg su nazvali Large Unmanned Surface Vehicle (LUSV). Plan im je izgraditi deset takvih brodova u sljedećih pet godina. Bit će izviđači za ratnu flotu, opremljeni sofisticiranim radarima i sonarima ili će prevoziti protuzračne i krstareće rakete. Uz to provodit će, kako kažu, dosadan, prljav i opasan posao. 

U njihovom pozivu stoji kako bi takav brod trebao biti izdržljiv i imati mogućnost za prijevoz različitog tereta u misijama bez posade i tako poboljšati snagu mornarice. Bit će opremljen za provođenje niza operacija samostalno ili u suradnji sa ostalim plovilima. LUSV će imati mogućnost za provođenje polu autonomnih ili potpuno autonomnih operacija, a njime će se moći upravljati iz daljine.

Haiyangshan  kineski brod Spremni za rat Tehno Kineski super top, zovu ga 'monstrum s Jangcea'

U.S. Naval Institute News objavio je i detalje takvog LUSV-a. 

"U budžetu za fiskalnu 2020. godine mornarica je zatražila 400 milijuna dolara za izgradnju dva LUSV-a koja će biti dužine od 60 do 90 metara sa istisninom oko 2000 tona kao dio programa razvoja i istraživanja", najavili su. 

Plan im je izgraditi dva broda svake godine u razdoblju od pet godina, piše Popular Mechanics

LUSV bi bio najveći brod bez posade, i zapravo laka fregata u trenutku dok mornarica nema takvih brodova. Za svaki slučaj imat će i određene mogućnosti za prihvat manjeg broja ljudske posade. Generalno će biti nenaoružan brod, no s mogućnošću za prihvat opterećenja protubrodskih i krstarećih raketa.

Novi brod američke ratne mornarice Skupa tehnologija Tehno Novi ratni brodovi: 22 milijarde dolara za tri broda

U tom smislu bit će produžetak mornaričke flote razarača i bojnih krstaša, i poboljšati flotu sa dodatnim oružjem. LUSV će biti izviđač koji će ploviti ispred brodova i detektirati prijetnje prije nego ih uoče drugi.

Taj 'robotski brod' u Pentagonu se vodi pod projektom Overlord, koji je nastojao pretvoriti komercijalne brze brodove, koji se najčešće koriste za servis i opskrbu naftnih platformi na moru, u eksperimentalne brodove bez posade koji imaju mogućnost da plove morima tisućama kilometara, tjednima bez ljudskog kontakta. 

Bio bi to snažan brod s velikim palubama na kojima će se moći staviti različite vrste oružja ili senzora.

Nastao je na primjeru Sea Huntera, broda bez posade, nešto manjeg i slabijeg, izgrađenog 2016. godine, a ove je godine uspješno odradio put od kopna do Havaja

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:59 20.Kolovoz 2019.

    i sta to znaci ratovat cemo s svima