Znanost
3230 prikaza

Vulkan je raznio otok, skroz je nestao, a onda je stvorio novi

Vulkanska lava
Getty images
Novi vulkanski otvori mogu se pojaviti bilo gdje duž tri kilometra uzduž površine vulkana i stvoriti nove otoke na različitim mjestima

Lateiki je bio otočić u arhipelagu Kraljevine Tonga, izrastao iz oceana 1995. tako što je s dna provreo podmorski vulkan. Prošlog mjeseca taj podvodni vatromet odlučio je da je vrijeme za eksplozivno preuređenje. Erupciju na jugozapadu Tihog oceana prvi je put prijavio jedan domaći brod 14. listopada.

Geološka služba Tonga zatim je pretražila satelitske snimke i primijetila da je podrhtavanje pod Lateikijem počelo dan ranije.

Tijekom sljedećeg tjedna razna plovila, avioni i sateliti naizmjenično su viđali da se s otoka podiže pepeo. Do 1. studenoga sve je bilo gotovo, Lateikija više nije bilo, do posljednjih ostataka progutalo je vulkansko proključalo ždrijelo.

Otok Stromboli kraj Sicilije VATRENI OTOK Znanost Najopasniji otok na svijetu, ali ne žele s njega otići

Taj gubitak tonganskog teritorija bio je kratkotrajan. Brzo kao što se Lateiki samouništio, ponovo se rodio kao novi otok, jedino što je bio smješten stotinjak metara zapadnije. Novi Lateiki, dug 400 i širok 100 metara, gotovo je četiri puta veći od starog.

Lateiki je inače vrlo iskusan u vulkanskim makeoverima. Neke njegove erupcije navodno su stvorile prolazne niske otoke u 18. i 19. stoljeću, kao i one iz 1967. i 1979. Do 1995. godine ovi su otoci trajali nekoliko mjeseci prije nego što su ih valovi progutali. Podmorski vulkanizam može biti težak za proučavanje i promatranje.

Ali Lateikijevi ciklusi smrti i rađanja pružaju znanstvenicima podatke o prirodi magmatskih procesa. Uz najmodernije satelitske tehnologije, oni se mogu pratiti bolje nego ikad prije.

"Vidjeti da se ovaj proces događa u našem životu prilično je spektakularno", rekla je Janine Krippner iz Globalnog programa vulkanizma Instituta Smithsonian.

Otok je smješten na pola puta između otoka Kao i Late. Odranije je poznat kao Metis Shoal i zapravo je tek jedan iz velike obitelji vulkana. Iznikao je na vulkanskom luku Tonga-Kermadec, pukotini dugoj 1740 kilometara koja označava mjesto gdje se pod australsku ploču podvlači pacifička ploča.

Ova titanska tektonska bitka dovela je do stvaranja mnoštva vulkana na jugoistoku Tihog oceana, od sjevernog otoka Novog Zelanda do sjevernog vrha tonganskog arhipelaga.

U kolovozu je izbio neimenovani vulkan uzduž tog luka, proizvevši plovućca površine jednog San Francisca. Drugim riječima, Lateiki je tek najnovija vatrena fontana na tom luku. Sposobnost Lateikija da se pomiče može se činiti čudnom. No, novi vulkanski otvori mogu se pojaviti bilo gdje duž tri kilometra uzduž površine vulkana i stvoriti nove otoke na različitim mjestima.

Vulkan OTKRILA Znanost Prevareni: 10.000 godina se vjerovalo da je ovo vulkan

"Pomalo sam iznenađen što je stari otok potpuno nestao", rekao je Ed Venzke, koji taj vulkan prati u okviru Globalnog programa vulkana.

Otok iz 1995. dijelom je erodiran valovima u posljednjih četvrt stoljeća, ali se svejedno opirao potpunom uništavanju jer je bio napravljen od čvrstih nakupina stvrdnute lave. Još je prerano prognozirati koliko će dugo trajati novi Lateiki, rekao je Brad Scott, vulkanolog iz GNS Sciencea na Novom Zelandu.

Bez detaljnog pregleda izbliza nemoguće je reći koliko bi bilo lako moru ili novoj vulkanskoj erupciji da ga uništi. Havre, još jedan podvodni vulkan iz tog vulkanskog luka, eruptirao je 2012. godine, proizvevši plovućac koji je prekrio 400 četvornih kilometara. Ali nije nastao nikakav otok, jer je plovućac, koji nastaje kad se lava brzo ugasi u morskoj vodi i zarobi plin, plutajući, odnosno nije ljepljiv i lako se raziđe. Izlijevanje lave bez plinova na plitkim dubinama daleko je bolje na graditi otoke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:55 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site