Znanost
1448 prikaza

Veliko otkriće: Je li ovo prva Da Vincijeva slika?

Arkanđeo Gabrijel
Facebook
Talijanski eksperti uvjereni su da su kod aristokratske obitelji Fenici pronašli neprocjenjivo vrijednu umjetninu

Talijanski znanstvenici tvrde - djelo je nastalo 1471. godine, a potpisuje ga tada 18-godišnji Leonardo da Vinci i to je njegov prvi rad! 

Djelo se zove 'Arhanđeo Gabrijel', riječ je o poliranoj glinenoj ploči na kojoj je naslikan Gabrijelov profil, a autor se navodno potpisao u liniju kojom je obrubio donju Gabrijelovu čeljust. Potpis i godina nastanka gotovo su jedva vidljivi prostim okom.

Nakon tri godine znanstvenih istraživanja profesor Ernesto Solari i njegova kolegica Ivana Rosa Bonfantino - prvi je ekspert za djela ovog renesansnog umjetnika, dok je druga stručnjakinja za rukopis, objavili su da bi to ipak mogao biti majstorov prvi rad.

Leonardo da Vinci | Author: Youtube Youtube

Vrlo uščuvana slika pronađena je kod potomaka aristokratske obitelji Fenice iz Ravella. Nisu imali pojma o porijeklu umjetnine, kao ni to da bi mogla biti da Vincijeva.

"Srećom shvatili su odmah da bi to moglo biti nešto mnogo vrednije od ostalih predmeta koje su pronašli čisteći kuću, nakon čega su nas kontaktirali", kaže Solari.

Bonfantino je pak analizirala stotine primjeraka Leonardovih radova nikad se nije prije susrela s njegovim mladalačkim rukopisom, ali tvrdi da je 'vrlo, vrlo sličan' onome  s čim se susretala u ostalim njegovim rukopisima i djelima, javlja CNN.

Frida Kahlo Gadne pogreške Life Biznis: Lažne citate slavnih prodaju na šalicama

"Kad se spomene Leonardo, onda nam je prva asocijacija 'Mona Lisa' i 'Posljednja večera' i 'stari Leonardo'. Sad konačno imamo uvid i u 'mladog Leonarda", kaže ona. 

Zahvaljujući ovom djelu koje je ostalo do danas neotkriveno u posjedu obitelji Fenice, Solari kaže:

"Nadam se da će ovaj rad ostati u Italiji - to je dio naše nacionalne baštine. Ovo djelo je najranije djelo Leonarda i ima njegov prvi prepoznatljivi potpis, a to je neprocjenjivo."

Nekoliko je detalja koji upućuju na to da bi ovaj crtež doista mogao biti najstariji autorski rad velikog renesansnog slikara.

Prije svega, rađen je na tzv. majoliki - pečenoj a zatim poliranoj glini - pločici tipičnoj za to razdoblje, a uporabom infracrvenih zraka, eksperti su pronašli i da Vincijev potpis, te godinu nastanka. 

Profesor Solari kaže da je potpis tako sitan zato jer je u to vrijeme bilo pravilo da se majolike ne potpisuju, što objašnjava razlog zašto je autogram tako sitan, prostim okom gotovo nevidljiv.

"Da je bio imalo veći, narušio bi savršenu estetiku crteža", javlja CNN.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:21 23.Lipanj 2018.

    tko ce znat