Znanost
1234 prikaza

Veliki uspjeh: Drugi pacijent ikad izliječen od HIV-a

HIV
Centers for Disease Control and Prevention
Pacijent je dobio matične stanice iz koštane srži od donora koji je imao CCR5 gen s greškom - taj gen proizvodi protein koji je nužan za HIV da napadne krvne stanice

Muškarac iz Londona je u remisiji od HIV-a već godinu i pol, bez lijekova, nakon što je dobio transplantaciju matičnih stanica koje su rezistentne na virus - što znači, laički rečeno, da je druga po redu osoba koja je izliječena od te, do sada se smatralo, posve neizlječive bolesti.

Znanstveni časopis "Nature" kaže kako je i dalje prerano da se to proglasi lijekom, a ovaj događaj, piše The Washington Post, dolazi više od desetljeća nakon slučaja Timothyja Browna, u medicinskim krugovima znanog kao "berlinski pacijent", koji je izliječen sličnom metodom transplantacije matičnih stanica, što je galvaniziralo čitavo polje istraživača HIV-a i dalo novi pogon potrazi za lijekom.

"Ovo je jako važno. Pokazuje kako "berlinski pacijent" nije bio neka iznimka, već da je ovo racionalni pristup u ograničenim uvjetima", kaže Daniel Kuritzkes, šef za infektivne bolesti pri londonskoj bolnici Brigham and Women’s Hospital, koji nije bio uključen u studiju. 

"Nitko nije sumnjao u "berlinskog pacijenta", ali to je bio samo jedan pacijent. Nije bilo jasno može li se ponoviti taj uspjeh".

Znanstvenica u laboratoriju Globalni suicid Znanost Cjepivo za HIV, malariju i tuberkulozu nikad nećemo naći

Pacijent iz Londona, koji je inficiran HIV-om i pati od Hodgkinove bolesti. Dobio je matične stanice iz koštane srži od donora koji je imao CCR5 gen s greškom kao dio njegovog liječenja od raka. Taj gen proizvodi protein koji je nužan za HIV da napadne krvne stanice.

Brown je, također, dobio transplantaciju bez funkcionalnih CCR5 gena.

Cijeli set pacijenata iz Bostona, koji su dobili matične stanice s funkcionalnim CCR5 genima, također su prošli kroz određenu remisiju i smanjenje HIV-a u stanicama, te su mjesecima mogli biti bez terapije, pokazavši kako transplantacija sama po sebi igra ulogu u "gušenju" virusa. No, privremenost rezultata također je pokazala kako je neprirodni gen nužan za lijek.

Usprkos trudu da se repliciraju nevjerojatne rezultate iz Berlina, istraživači u tome nisu uspijevali čitavo jedno desetljeće, djelomično jer je mogućnost takvih transplantacija mnogo rjeđa. Transplantacija je sama po sebi rizična, i samo se pokušava kada postoji jak klinički razlog, primjerice rak. 

Donori moraju genetski odgovarati primateljima, a jako je malo ljudi koji prirodno imaju neaktivan CCR5 gen, što limitira broj potencijalnih transplantacija. 

Nakon uspjeha slučaja Brown nekoliko je pacijenata koji su dobili tu vrstu transplantacije umrlo od raka.

To ne umanjuje uzbuđenje oko novog slučaja unutar zajednice medicinara i znanstvenika, koji su zainteresirani da koriste gensku terapiju da "isključe" CCR5 gen koristeći druge tehnologije, uključujući tehnologiju CRISPR.

"Novi pronalasci samo ojačavaju naše vjerovanje da postoji dokaz koncepta da je HIV izlječiv", kaže Anton Pozniak, predsjednik internacionalnog AIDS društva. 

Privatna klinika u kojoj se obavlja test za virus HIV-a KATASTROFA Znanost Bliži nam se nova pandemija HIV-a, gora od 90-ih

"Nada je da će to s vremenom dovesti do sigurne, jeftine i jednostavne strategije kako bi se postigli najbolji mogući rezultati koristeći gensku terapiju, i terapiju antitijelima".

CCR5 gen postao slavan kada je kineski znanstvenik pokušao editirati ljudske embrije kako bi stvorio bebe imune na HIV. Istraživanje je prozvano neetičnim, i kao preuranjeno korištenje nepriznatih tehnologija te medicinski nepotrebno jer postoji mnoštvo više obećavajućih načina kako pokušati izliječiti HIV.

Ali znanstvenici se nadaju kako je "gašenje" CCR5 gena budućnost i početak kraja HIV-a, te način kako liječiti odrasle koji su bolesni.

"Mislim da smo naučili kako pronaći mjerljiv, isplativ i efikasan lijek jako teško. Neće biti lagano, niti će biti brzo. No, mislim da smo svake godine malo bliže ultimativnom cilju, i nadam se da će slučajevi poput ovog nastaviti motivirati znanstvenu zajednicu", kaže Timothy Henrich, specijalist za infektivne bolesti sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 18:18 06.Ožujak 2019.

    preventiva je najvažnija, a sastoji se u izbjegavanju analnog seksa