Znanost
17239 prikaza

Veliki misterij: Google Earth otkrio vrata na vulkanima!?

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji
Google Earth
Kamena vrata pronađena su na rubovima vulkana, a arheolozi nemaju pojma zašto su izgrađeni

Arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na rub vulkana u udaljenom pustinjskom dijelu Saudijske Arabije. Točna starost se tek treba utvrditi, no vjeruju kako su mogla biti izgrađena i prije 7000 godina.

Te kamene strukture slučajno su pronađene pomoću programa Google Earth, a nazvane su "vrata" jer odozgora gledano doista podsjećaju na vrata, piše Live Sience.

Izgrađeni su preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su dulje od nogometnog igrališta. 

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji | Author: Google Earth Google Earth
Sva su na nedostupnim mjestima

- Svrha ovih struktura pronađenih u regiji Harrat Khaybar u Saudijskoj Arabiji ostaje nam nepoznata - rekao je David Kennedy sa Sveučilišta Zapadna Australija.

Objašnjava kako su tzv. vrata pronađena isključivo u nepristupačnim i negostoljubivim dijelovima polja lave, gdje je voda i vegetacija vrlo oskudna, na mjestima koja su očito vrlo neprijateljska za našu vrstu.

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji | Author: Google Earth Google Earth
Vrata su izgrađena od kamena, zidovi su izgrađeni "ugrubo" te su niski.

Nitko ne zna što tamo rade

Ostaci tokova lave mogu se vidjeti na vrhovima nekih vrata, po čemu se da zaključiti da su starija od njih.

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji | Author: Google Earth Google Earth
 - Neobični nakupine očigledno su najstarije umjetne strukture u tom krajoliku - rekao je dr. Kennedy.

Najmanja vrata su duljine 13 metara, dok ona najdulja mjere 518 metara. Brojne strukture imaju više kamenih zidova koji tvore pravokutni dizajn, dok drugi - nazvani vrata tip I, imaju jedan zid s gomilama kamenja na krajevima.

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji | Author: Google Earth Google Earth
Astronomsko značenje?

Većina ih je otkrivena putem satelitskih snimki te još nisu provedena konkretna arheološka ispitivanja, a prijašnje su analize otkrile na tisuće kamenih struktura koje tvore geometrijske uzorke diljem Bliskog istoka. Ona uključuju dva uzorka u obliku kotača koji su stari oko 8500 godina.

Neki od njih, pronađeni u jordanskoj oazi Azraq, izgledaju kao da imaju astronomsko značenje, izgrađeni tako da su bili usklađeni s izlaskom sunca pri zimskom solisticiju.

Misteriozne građevine u Saudijskoj Arabiji | Author: Google Earth Google Earth
Drugi tipovi struktura, poput tzv "zmajeva", koristili su se za lov životinja, a u poljima lave pronađeno je još struktura u obliku kotača.

Dr. Kennedy ističe kako su nam nužna daljnja arheološka istraživanja kako bismo doznali više o tim vratima. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:52 19.Listopad 2017.

    bunker