Znanost
6787 prikaza

Velika prevara: Naftni giganti nisu bili jedini koji su znali...

Spaljivanje ugljena
DPA/PIXSELL
Jedan stari članak od prije nekoliko desetljeća otkrio je što su velike kompanije zatajile od javnosti

Jasno je da je ExxonMobil, multinacionalna korporacija za naftu i plin, znala za klimatske promjene koje potiču ljudi i opasnosti od izgaranja fosilnih goriva već 1970-ih, ali je aktivno radila na tome da umanji upozorenja svojih znanstvenika.

No, spada da nisu samo naftni divovi znali, industrija ugljena je itekako bila upućena u problematiku, piše Huffington Post koji je pronašao članak u kojim je očito da su "ugljenaši" znali čak i prije naftaša.

Članak otkriva da su utjecajne figure u industriji ugljena bile svjesne svoje uloge u klimatskim promjenama i zagađenju zraka već sredinom 1960-ih.

Ugljen | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Chris Cherry, profesor civilnog i ekološkog inženjerstva na Sveučilištu u Tennesseeju, Knoxville je otkrio primjerak časopisa Rudarskog kongresa iz 1966. i pronašao članak koji je napisao James Garvey, tada predsjednik Bituminous Coal Research Inc.

Točno znali što će se dogoditi

U članku starom 53 godine, Garvey piše: "Postoje dokazi da se količina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi brzo povećava kao rezultat izgaranja fosilnih goriva. Ako se buduća stopa porasta nastavi kao što je sadašnja, predviđa se da će, budući da omotač CO2 smanjuje zračenje, temperatura zemljine atmosfere porasti i doći će do ogromnih promjena u klimatskim područjima zemlje."

Prema njemu, takve bi promjene temperature uzrokovale otapanje polarnih ledenih kapa, što bi zauzvrat rezultiralo povećanjem razina mora i ugrožavanjem priobalnih gradova, kao što su New York i London.

Potopljeni grad Jadran već 2050. Znanost Mora rastu, gradovi nestaju: Prvi se potapaju Zadar i Trogir

- Prilično dobro je opisana verzija onoga što danas znamo kao klimatske promjene. Povećanje prosječnih temperatura zraka, topljenje leda, porast razine mora. Sve je tamo - rekao je Cherry.

Kao odgovor na taj članak, inženjer za izgaranje iz Peabody Coala, James Jones, priznao je da industrija ugljena doprinosi zagađivanju zraka, ali ostao je suzdržan oko komentiranja klimatskih promjena.

Unatoč tome, priznao je da si "kupujemo vrijeme" kada je riječ o rješavanju problema, opisujući situaciju kao "hitnu".

Pitanje je koliko je zapravo upozorenje staro pet desetljeća prodrlo u industriju ugljena, je li njegov autor bio usamljen u razmišljanju ili je pak sve namjerno zataškano?

Teško je to sigurno znati. No, Garveyev članak sugerira da su te ideje o klimatskim promjenama počele kružiti između znanstvenika i industrije još davno, a svatko iz industrije ugljena tko je čuo to upozorenje morao je barem istražiti tvrdnje, čak i ako se radilo o isključivo pitanju samoočuvanja zbog profita.

Znali prije 50 godina, a danas sve negiraju

Također je zanimljiva činjenica da je Peabody Coal s vremenom postala tvrtka Peabody Energy, najveća privatna kompanija za ugljen na svijetu s dugim iskustvom nijekanja postojanja klimatskih promjena.

Venecija pod vodom Klimatske promjene Top News Da su poslušali ovog čovjeka, Venecija ne bi bila potopljena

Tek su nedavno, uslijed brojnih pritisaka, odlučili popustiti i priznati da je globalno zatopljenje stvarno. Naravno, pitanje krivnje niti aktera ne spominju, već daju samo generalne izjave poput: "Peabody priznaje da se događaju klimatske promjene i da ljudska aktivnost, uključujući upotrebu fosilnih goriva, doprinosi emisiji stakleničkih plinova."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • OLUJA 11:15 29.Studeni 2019.

    Spojite sve auspuhe auta, kamiona, autobusa, brodova, zrakoplova, koji dan i noć rigaju CO2 u zrak. Vrag mora doći po svoje. Dok su plovili jedrenjaci bilo je leda na južnom i sjevernom polu. Kako radimo uništit ćemo i vjetar i ... prikaži još! on će nestati, pa neće biti ni vjetroelektrana i tko preživi vrat će se u pećine.

  • crazy.dictator 06:41 29.Studeni 2019.

    to je kak i sa dilerima droge. svi narkici znaju da se dileri bogate na njima ali ni jedan se nece odreci droge. sada svi traze dezurne krivce a to kaj se mi i dalje ne zelimo odreci komoditeta koj ... prikaži još! nam zagadivaci omogucuju nije kao nasa krivica. e moj boze kada si stvarao jesi li bio slijep ili te je bolila cuna?

  • BlackRaven 23:07 28.Studeni 2019.

    najveca ironija je sad da ti isti naftasi sponzoriraju elektricne autice....