Znanost
57904 prikaza

Ubijaju u sekundi - 5 najsmrtonosnijih otrova

Tehničar s gas maskom
Thinkstock
Ujedno i najopasniji među njima je onaj koji se svakodnevno koristi u medicini

Kad ljudima kažete riječ otrov, većina će pomisliti na arsen, cijanid ili strihinin, kao i na špijunske poslove te naručena ubojstva. No, zapravo su najotrovnije stvari na svijetu relativno nepoznate. Najotrovniji od nabrojanih, no još uvijek ni blizu top tri otrova, je tetrodotoksin. Skraćeno se naziva TTX, a on svake godine ubije oko 50 Japanaca.

Taj se vrlo jak neurotoksin nalazi u ribama napuhačama. TTX se koristi u haitskoj voodoo-magiji gdje od njega bokori, (voodoo svećenici), uz još neke sastojke pripremaju prašak poznat kao coup de poudre koji navodno izaziva zombifikaciju, privremenu obamrlost, nakon koje 'pokojnik ponovno oživi'. Osim toga, ribe koje ga sadrže smatraju se velikom delikatesom, a potrebno je vrlo dobro poznavanje pripreme te ribe kako vas ne bi usmrtila.

Općenito, pri analizi otrova promatra se tzv. Smrtonosna doza, a to je količina otrova koja je potrebna za ubijanje 50 posto testne populacije, a najčešće se navodi u mjeri količine na kilogram težine. Prema toj ljestvici, za TTX ona iznosi 300 mikrograma/kilogram ako se unese oralno, a 10 mikrograma/kilogramu ako se injektira, piše Conversation.

Ruka stare osobe BIZARNI SLUČAJEVI Life 9 čudnih stvari koje su liječnici čuli od ljudi prije smrti

Procjenjivanje toksičnosti nije lagan zadatak, a kemijsko stanje supstance tu igra važnu ulogu, kao i način na koji se unese, Primjerice, ako progutamo tekući metal žive (što je različito od inhaliranja živinih para), vrlo vjerojatno bi prošao kroz naš probavni sustav bezopasno. A ipak, kad je 1996. jedan američki profesor slučajno kapnuo par kapi dimetilne žive na ruke s gumenim rukavicama, ona je prodrla kroz gumu i kožu te je za nekoliko mjeseci završio u komi.

Prema procjeni toksičnosti, ovo je pet najsmrtonosnijih otrova koji postoje na svijetu, a za koje znamo:

5. Ricin

U slučaju ovog otrova, dovoljno je u organizam unijeti količinu veličine zrna soli - i smrt je neizbježna. U tijelo ulazi udisanjem te odmah napada proizvodnju proteina, potpuno je prekidajući. Za razliku od drugih otrova s ove liste, ricin je spor i potrebna su mu oko tri dana da bi ubio čovjeka, ostavljajući vremena za eventualno liječenje.

On je korišten za ubojstvo bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. On je stajao na autobusnoj stanici te je odjednom osjetio udarac na stražnjoj strani desnog bedra. Iza sebe je ugledao muškarca kako podiže kišobran s poda. Ubrzo je odveden u bolnicu zbog visoke temperature - te je umro nekoliko dana kasnije. Obdukcija je otkrila sitan crveni kružić na njegovom bedru preko kojeg je otrov ušao u njegovo tijelo, a on je ispaljen iz zračnog pištolja skrivenog u kišobran.

Ricin se dobiva iz zrna biljke Ricinus communis, koja se kultivizira da bi se iz njega izvuklo ulje. Smrtonosna doza iznosi od 1-20 miligrama/kilogramu ako se uzme oralno , no potrebno je znatno manje za smrt ako se inhalira ili injektira.

4. VX

Jedini sintetički spoj u top 5 otrova je VX, nervni agens, a s upotrebom tog plina prijetilo se još Hladnog rata, no na svu sreću do toga nije došlo. Samo jedna kap koja dođe u kontakt sa tijelom znači sigurnu smrt jer za ovo trovanje lijeka nema. Žrtva se paralizira te joj pluća otkazuju dovodeći do smrti.

Rezultati obdukcije pokazali su da je Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog vođe Kima Jong Una umro 15 do 20 minuta nakon napada smrtonosnim nervnim agensom VX. Smrtonosna doza mu iznosi oko 3 mikrograma/kilogramu

3. BTX

Batrachotoksin ili BTX je vrlo moćan neurotoksičan otrov prisutan u različitim vrstama otrovnih žaba i kod nekih otica pjevica. Uspješno je sintetiziran 1998. iz cis-dekalina.

Prikupljali su ga još Sjevernoamerički Indijanci i umakali vrhove strijela u otrov, a smrtonosna doza mu iznosi 2 mikrograma po kilogramu. Ubija ometajući natrijeve ione u stanicama mišića i živaca, a konačno vodi do zatajenja srca. Zanimljivo je to da žabe koje su rošene u zatočeništvu nisu otrovne, što sugerira da otrov dolazi iz njihove prehrane.

2. Maitotoksin

Postoji velik broj moćnih morskih otrova, poput saxitoksina, a oni su česti krivac trovanja želuca uslijed konzumacije školjki i slične morske hrane. Najčešće ih se povezuje sa štetnim algama koje cvjetaju u moru. 

Ruka stare osobe ŽIVOT U INJEKCIJI Znanost Otkrili kako oživjeti ljude - testiranja počinju ove godine!

Maitotoksin je najsmrtonosniji od opisanih supstanci. Formira ga plankton dinoflagellate te ima vrlo kompliciranu strukturu, što kemičarima donosi ogroman izazov u pokušaju sintetiziranja tog toksina. On je kardiotoksin, što znači da povećava protok kalcij iona kroz mišićnu membranu srca, uzrokujući otkazivanje tog organa.

Ilustracija za otrov | Author: Pixabay Pixabay

1. Botulinum toksin

Botulinum toksin je otrov koji je sredinom 19. stoljeća bio prepoznat kao uzrok teške i smrtonosne bolesti botulizma. Toksin izlučuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Od sedam imunološki različitih tipova, za ljudsku vrstu su otrovni A, B i E. Čovjek se obično zarazi zaraženom hranom, a moguća je i zaraza putem rane. Botulinum toksin je smrtonosan jer izaziva klijenut (paralizu) mišića. Dovodi do trajne blokade prijenosa živčanog podražaja na neuromišićnoj ploči (spoju živca i mišića) budući da koči oslobađanje acetilkolina na živčanim završecima, sprječavajući prijenos živčanog podražaja na mišiće pa oni ostaju paralizirani. 

Samo jedna jedina kap ovog otrova je dovoljna da ubije stotine, čak i tisuće ljudi! Botolinum napada središnji nervni sustav što uzrokuje prestanak rada pluća i srca. Ono što je zapanjujuće jest da se najotrovniji otrov na svijetu svakodnevno koristi u medicini! Nalazi se u botoksu koji prvenstveno žene koriste za „uljepšavanje“ te je upravo on krivac ukoliko botoksiranje rezultira smrću!

Smrtonosna doza mu iznosi 1 nanogram/kilogramu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hitler 14:05 02.Prosinac 2017.

    E,da je to Praljak znao...