Znanost
4952 prikaza

U nedjelju nas promašio asteroid kakav je uništio Sibir

Asteroid 2012 TC4
Screenshot Youtube
Otkrili su ga 21 sat prije susreta na pola udaljenosti do Mjeseca, promjera 100 metara, veći od onog iz Tunguske eksplozije

Netko je nekada definirao najopasnije asteroide bliske Zemlji kao one koji još nisu otkriveni. Jedan takav bio je takve prirode - savršeno nepoznat - sve do subote, samo 21 sat prije nego što će, znači u nedjelju, prozujati pored našeg planeta brzinom od oko 100.000 kilometara na sat, odnosno nešto manje od 30 kilometara u sekundi.

Svemir Sunčev sustav Znanost Učenici u Višnjanu otkrili deset asteroida

NASA-ini astronomi su ga u subotu ipak uočili, nazvali su ga 2018 GE3, a koliko je situacija bila potencijalno dramatična pokazuje, osim brzine, i to što je Zemlju promašio na samo pola razdaljine od Mjeseca, te to što mu se promjer procjenjuje na između 50 i 100 metara. Prema takvim dimenzijama asteroid 2018GE3 bio bi veći od onog asteroida koji je 1908. poravnao 2000 kilometara četvornih tajge u Tunguskoj eksploziji.

To područje u Sibiru djelovalo je tada kao da ga je pogodila poveća nuklearna bomba. Ili, drugi primjer, asteroidi promjera 60 metara Zemlju pogađaju u prosjeku jednom u 1500 godina. S obzirom na to da je čovječanstvo do danas izgradilo nemjerljivo složeniju civilizaciju nego prije 110 godina, jasno je da udar asteroida promjera 100 metara i pri brzini od 30-ak kilometara u sekundi ne bi uništio samo 80 milijuna stabala kao onomad u Sibiru.

Asteroidi su inače ostaci dramatičnog stvaranja Sunčevog sustava prije 4,6 milijardi godina. Najveći od njih vrzmaju se isključivo na orbitama između Marsove i Jupiterove, neki i dalje od Jupitera. No, svako toliko neki asteroidi koji oko Sunca orbitiraju između Marsa i Zemlje, pa i bliže od toga, povremeno posjete Zemlju, u pravilu je promašujući. Posljednji dramatičniji udar čovječanstvo je zabilježilo u veljači 2013. godine kada je asteroid pogodio Zemlju kod ruskog grada Čeljabinska.

Ova gromada bila je puno manja od 2018GE3, čak je u atmosferu ušla pod malim kutom, ali je svejedno svojim udarnim valom porazbijala sve prozore u području širine nekoliko desetaka kilometara. Na kraju je u tom svemirskom vatrometnom spektaklu bilo ozlijeđeno oko 1500 ljudi. Manji asteroidi u atmosferi izgore uslijed ogromnih temperatura kao posljedice velike brzine i trenja kroz zrak u atmosferi.

A što su veći, veća je i mogućnost da od asteroida ostane dovoljno velika jezgra koja će na površini Zemlje napraviti manji ili veći kaos. O tome koliko često asteroidi različitih redova veličine udaraju u Zemlju, Express je pisao prošle godine. Ono najzanimljivije jest da "globalni ubojice" promjera 10 kilometara i veći udaraju jednom u oko 100 milijuna godina.

Posljednji takav bio je, smatra se, zaslužan za to što je prije 65 milijuna godina eksplozijom siline ravne milijune atomskih bombi prouzročio nuklearnu zimu i noć koji su potrajali godinu i pol, što je pobilo najveći dio dinosaura i oslobodilo evolucijski prostor za uspon i dominaciju sisavaca na Zemlji.

Asteroid 2012 TC4 Još nekoliko sati Znanost Ovo je asteroid koji će ujutro Zemlju 'fulati za dlaku'

Zbog takvih i mnoštva znanstvenih razloga svemirske agencije diljem svijeta redovito osmatraju, prate i pronalaze sve nove i nove asteroide u Sunčevom sustavu. Onih bliskih Zemlji danas je otkrivenih 18.000. Od tog broja većih od jednog kilometra u promjeru je njih oko 1000, a daljnjih 8000 su veći od 140 metara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.