Znanost
6504 prikaza

U Kuvajtu probijen temperaturni rekord - 54 u hladu!

Kuvajt
Thinkstock
Iako je službeni svjetski rekord iz 1913. 56,7 Celzijusa, mnogi sumnjaju u točnost tog mjerenja

Ako se osjećate znojno, ljepljivo i malaksalo uslijed mini toplinskog vala koji je zahvatio naše krajeve, možda će vam situaciju olakšati činjenica kako to kod nas i nije neka vrućina, osobito ako se usporedimo s Kuvajtom.

Žena koja drhti od hladnoće TEMPERATURA O ZDRAVLJU Life Uvijek vam je hladno? To je i ozbiljan simptom

Tamo je ovaj tjedan zabilježeno nevjerojatnih 54 Celzijusa u hladu. Podatak je to koji je izašao iz mjerne vremenske stanice u Mitribahu, sa sjeverozapadnog dijela zemlje, dok je u susjednom Iraku, u povijesnom gradu Basri zabilježeno nešto manje - 53,9 Celzijusa.

Temperatura iz Kuvajta, koju još mora ovjeriti Svjetska meteorološka organizacija WMO, postat će druga najveća temperatura otkad mjerenja postoje, a mnogi smatraju i apsolutni rekorder.

Naime, do sada se kao rekord uzimala temperatura od 56,7 Celzijusa izmjerenih 10. lipnja 1913. u Kaliforniji, no moderni su meteorolozi skeptični oko tog rekorda, budući da je tadašnja oprema bila sklona greškama te nisu postojale provjere kao danas, piše Independent.

Prema tadašnjim podacima, okolna su mjesta imala znatno nižu temperaturu, a uvjeti vjetra nisu išli u prilog stvaranja takve vrućine, objašnjava dr. Jeff Masters.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • AntiDerpe 18:00 26.Lipanj 2017.

    A ko ih tjera da idu u hlad kad je tamo toliko vruce :)