Znanost
14559 prikaza

Toliko je hladno da se morski psi smrzavaju do smrti

Morski pas
Thinkstock
Znanstvenici istražuju sve više smrtnih slučajeva morskih pasa kakve su do sada rijetko vidjeli

Drhtanje na hladnoći, cvokotanje zubi, smrzavanje beskućnika na ulicama i gradovi okovani snijegom - to je danas svakodnevica SAD-a kojeg je pogodila jedna od najokrutnijih zima u povijesti.

Automobili su zakopani ispod brda snijega, a stariji i invalidi danima su zarobljeni u svojim domovima - zbog čega se diljem sjeveroistoka i srednjeg zapada zemlje otvaraju "centri za utopljavanje" koji nude utočište.

I ne samo to, već meteorolozi najavljuju kako bi se hladnoća i vremenske prilike mogle pogoršati te vjeruju da će temperature biti rekordno niske - kao nikad do sad u povijesti.

Mrtvi morski psi na dnu mora | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Masa arktičkog zraka smrzla je većinu sjeverne polovice zemlje, a koliko je hladno svjedoči i šokantan podatak - zbog hladnoće umiru i morski psi!

Rekordno hladno

Naime, duž obale Nove Engleske, hladnoća je proglašena barem djelomičnim krivcem za smrt čak tri morska psa čija su trupla isplivala na obale Wellfleeta i Cape Coda proteklih dana, prenosi Independent.

Škrge morskog psa | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
- U doticaju s izrazito hladnim zrakom, može doći do smrzavanja škrga, jer su ispunjenja od škrga vrlo osjetljiva, a ulaskom ledenog zraka u njih ne bi trebalo dugo da morski pas ugine - objašnjava pomorski znanstvenik Greg Skomal.

On pretpostavlja da su morski psi započeli svoj put na jug, dok su se sjeverne vode kroz koje su prolazili ohladile te su se našli u takvim uvjetima kod Cape Coda. 

Znanstvenici iz Udruge Atlantic White Shark su izjavili da su skupili uzroke tkiva i organa morskih pasa koje će ispitati kad se "otope".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.