Znanost
796 prikaza

Talijan u svemiru poželio picu, dostavili mu je raketom

Priprema pice u svemiru
NASA
Howard iz "Teorije Velikog praska" u svemiru je imao slom živaca, zato šefovi jako paze da se to ne događa

Što se dogodi kad se u svemiru nađe Talijan okružen susretljivim kolegama? Paolo Nespoli, talijanski astronaut kojega je u orbitu poslala europska ESA, otkako je krajem srpnja ove godine pristao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), imao je jednu želju koju je nekom prilikom usput spomenuo u razgovoru s ekipom na Zemlji.

"Ah, kako bi sad bilo zgodno pojesti kakvu picu", kazao je. A kolege su ga uzeli krajnje ozbiljno. Nije poznato je li to bilo iznenađenje, no oni su otada doista prionuli osigurati mu dostavu pice u ISS, na visinu od 400 i kusur kilometara iznad površine matičnog planeta. Prije nekoliko dana NASA-in automatski svemirski teretnjak bez posade Cygnus dostavio je na ISS, između ostalog, i tijesto za picu, umak od rajčica i sir.

Seks u svemiru Osvajanje svemira Znanost 'Seks u svemiru je kritično pitanje, riješimo to hitno!'

Naravno da nisu izostavili niti bosiljak, sol i maslinovo ulje. Sve za picu Margaritu kako bi 60-godišnji Nespoli utažio glad za napolitanskim specijalitetom, iako je on sam rodom zapravo sa sjevera Italije. Nedugo potom na YouTubeu je osvanuo video koji pokazuje petoricu astronauta zaokupljenih pripremanjem pice po vlastitom ukusu. (pogledajte na kraju teksta)

U okviru onoga što su imali na raspolaganju, naravno. "Kad ti doista nedostaje pica, sve što trebaš je požaliti se svom ISS-šefu tijekom javnog prijenosa uživo", napisao je nakon večere Nespoli na Twitteru. Ovakvo izlaženje u susret pojedinim željama astronauta nije neuobičajena pojava. Izolacija u svemiru, bez obzira bilo to i praktično na rubu Zemlje, stiješnjenost grupe ljudi na malom prostoru i svakodnevna rutina, može predstavljati povremeno psihički pritisak za astronaute.

Onaj višestruki slom živaca Howarda iz " ", tijekom svog podužeg boravka na ISS-u, primjerice, uopće nije izmišljena anegdota kako bi humoristična serija zadržala svoj ritam, nego je riječ o karikiranju nečega što se doista može dogoditi. Zato svemirske agencije astronautima povremeno izlaze u susret s ispunjavanjem nekih želja.

Poznat je slučaj, slučajno opet Talijanke Samanthe Cristoferetti, koja je u studenom 2014. doputovala na ISS kao prva astronautkinja u postaji nakon 13 godina. 37-godišnjakinja tada je sa sobom dovukla i aparat za kavu koji je u enciklopedije ušao kao "ISSpresso".

A kako su s njom na postaju putovali i Rus Anton Škaplerov i Amerikanac Terry Virtus, teško je oteti se dojmu da nije slučajno to što su na ISS tada dovukli i 15 konzervi od 30 grama kavijara, crni čaj, rajčice i tako neke stvari koje, najstrože gledano, nisu od egzistencijalne važnosti u svemiru. Video s pripremanjem pice 400 kilometara iznad površine Zemlje pogledajte ispod.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.