Znanost
3431 prikaza

"Svemir je hologram, samo umišljamo da ga vidimo"

Mjehurasta nebula
NASA
Znanstvenici predlažu nove dokaze doista zanimljive teorije koja pokušava spojiti naizgled nespojivo

Čitav svemir mogao bi biti jedan ogromni i kompleksni hologram. Naše viđenje života i svijeta u tri dimenzije prostora mogla bi biti samo iluzija. Kako piše britanski Independent, astrofizičari su proučavali pozadinske svemirske mikrovalove, ostatke Velikog praska i nastanka našeg svemira. Nakon svega toga, kažu da su pronašli značajne dokaze da je naš svemir samo hologram.

Postoji barem jednako dokaza za tu neobičnu teoriju, kao što je dokaza za tradicionalno viđenje svemira, kažu astrofizičari sa sveučilišta u Southamptonu. Oni su surađivali s kolegama u Kanadi i Italiji da bi uspješno proveli svoje istraživanje.

Ono što vidimo našeg svemira moglo bi se usporediti s 3D efektima u kinu, iako u kinu ne koriste holograme. Dok gledamo te filmove, možemo vidjeti dubinu slika, iako znamo da je zapravo riječ o slikama na ravnom platnu. Naš svemir mogao bi biti samo uvjerljivija verzija takvog efekta.

Publika u kinu | Author: Thinkstock Thinkstock

Da je svemir zapravo hologram prvi je put predloženo u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Teorija predlaže da su sve informacije, naše shvaćanje prostora u tri dimenzije, zapravo sadržane isključivo na površinama. "Zamislite da sve što vidite, osjetite i čujete u tri dimenzije, zapravo potječe iz dvodimenzionalnog polja. Teorija liči običnim hologramima gdje je trodimenzionalna slika predstavljena dvodimenzionalnom površinom kao što su to hologrami na kreditnim karticama", rekao je Kostas Skenderis, profesor matematike na sveučilištu u Southamptonu. "Umjesto slika na karticama, riječ je o čitavom našem svemiru", dodaje on.

Ovo istraživanje moglo bi ujediniti dva središnja dijela shvaćanja fizike. Moglo bi spojiti generalnu relativnost, koja pojašnjava svemir na najvećem polju, i kvantnu teoriju koja objašnjava najsitnije detalje svemira.

"Holografija je velik skok naprijed u razmišljanju o strukturi i stvaranju svemira. Znanstvenici desetljećima pokušavaju spojiti Einsteinovu teoriju gravitacije i kvantnu teoriju. Neki vjeruju da bi koncept holografskog svemira mogao ujediniti ta dva ekstrema. Nadam se da će naše istraživanje napraviti korak naprijed u tom smjeru"; rekao je Skenderis.

  • C 15:43 20.Ožujak 2017.

    Ako je svemir hologram moralo bi se po znati izvor i do kuda ide, kakva je oprema za raditi hologram Kad tresne meteorit gdje je tu hologram Jedino u nečijim glavama može biti ograničenog holograma