Znanost
982 prikaza

Stvorio je dizajnerske bebe i ne vidi u tome ništa loše

He Jiankui
1/3
REUTERS
Bio je "wunderkind" na fakultetu, a onda se vratio u Kinu i napravio skandal - 'izumio' je prve GMO bebe

He Jiankui znanstvenik je o kojem se trenutno najviše priča. Tvrdi kako je "editirao" gene dviju djevojčica CRISPR metodom, te ih učinio otpornima na HIV. Te bi osobine, sada, trebale biti nasljedne, što je prvi takav slučaj u znanosti. Dok svijet (posebno znanstvena zajednica) raspravljaju o tome je li to moralno, nemoralno, nužno ili nepotrebno, cijeli se svijet pita tko je relativno mladi znanstvenik He Jiankui.

Riječ je o Kinezu koji je studirao na američkim sveučilištima Rice i Stanford prije no što se vratio u kineski Shenzen u sklopu "povratka talenata" i na svoje ime otvorio dvije kompanije koje se bave genetikom i laboratorijskim poslovima.

Njegovo sada matično kinesko sveučilište gdje on ima i laboratorij te neometan pristup (barem je do sada imao) tvrdi kako je "najozbiljnije prekršio akademske etičke standarde" i planira istragu. Glasnogovornik kaže da je na prisilnom godišnjem odmoru od početka ove godine, a njegov je američki kolega otišao u domovinu.

Što točno znači da će ga Kina istraživati radi zakonitosti njegovih postupaka, samo će vrijeme pokazati s obzirom da je ovo presedanski slučaj.

Ljudski embrij Korak u nepoznato Znanost Kinezi: 'Proizveli smo prve GMO-bebe'

Na stranici njegovog fakulteta piše kako je He Jiankui multidisciplinarne akademske i znanstvene pozadine, ali se posvetio CRISPR editiranju gena, bioinformatici i sličnome. Radio je i na tehnologiji koja se bavi sekvenciranjem gena, i često je objavljivan u najprestižnijim medicinskim i znanstvenim magazinima poput "Science Translation Medicine" i "Physics Review Letters".

Predsjedao je nizom projekata, bavio se i pronalaženjem financija za svoje projekte i istraživanja, te unatoč mladoj dobi imao mnogo pulena i "sljedbenika".

Iako je CRISPR njegova "najveća ljubav" He je, po struci, prvenstveno fizičar. Na fakultetu je, kažu neki njegovi kolege, bio smatran "čudom od studenta".

"Rado ću na sebe primiti sav bijes i čuđenje radi ovog znanstvenog dostignuća, ali to je budućnost, htjeli mi to ili ne. Osjećam odgovornost da budem prvi", rekao je nakon što je, laički rečeno, navodno proizveo dvije GMO blizanke, Lulu i Nana, čiji roditelji ne žele izaći u javnost, a njegovi kolege još nisu revidirali njegov rad.

Još je prije gotovo godinu dana Express pisao kako, kada je u pitanju CRISPR tehnologija, "Kina, sa svojim slabijim regulacijama, tvrdi kako kod njih timovi znanstvenika već rade na projektima, iako još nisu objavili niti jedan konkretni rad. Crispr-Cas9 je, laički rečeno, spajanje dviju tehnologija koji editiranje gena čine mogućim. Cas9 su "molekularne škarice" koje mogu rezati komade DNK i na taj način ukloniti loš i "pokvaren" genetski materijal, a na njihovo se mjesto ubacuju valjani geni."

He Jiakui ima objavljenih više od 20 radova, koje izrazito variraju temama. Neki pak kažu kako blizanke ne postoje i kako mladi znanstvenik "lažima skuplja poene" i, na taj način, još financiranja jer su mu, navodno, kompanije u problemima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.