Znanost
15193 prikaza

Stručnjak: Umjetna oplodnja je tempirana bomba!

Majka i dijete
Thinkstock
Na tisuće beba začetih na ovaj način koriste se kao zamorci, tvrdi ugledni britanski znanstvenik

Tzv, djeca iz epruvete bi se u budućnosti mogla susresti s brojnim zdravstvenim problemima jer klinike koriste metode medicinski potpomognute oplodnje koje nisu na ispravan način testirane, kontroverzne su tvrdnje uglednog britanskog znanstvenika Roberta Winstona.

Nadalje, on tvrdi kako ti rizici uključuju urođene deformacije i genetska oštećenja koja mogu ostati prikrivena sve do odrasle dobi,  kada imaju i veći rizik od raka, piše Daily Mail.

Ono što brine Winstona je činjenica da se parovima koji očajnički žele djecu ne govore te opasnosti, odnosno da se na njima gotovo eksperimentira.

Njegove optužbe stižu u vrijeme sve veće zabrinutosti zbog dugotrajnih zdravstvenih učinaka umjetne oplodnje, i slijedi sve veći broj dokaza da su ta djeca manje zdravija od onih koji su začeti na prirodan način.

Činjenica da upozorenje dolazi od čovjeka koji je bio jedan od vodećih svjetskih pionira in vitro fertilizacije daje mu dodatnu težinu.

Najopasnije je zamrzavanje embrija

Winston je rekao kako je posebno zabrinut zbog zamrzavanja IVF embrija za kasniju uporabu. Rekao je da će rezultati istraživanja njegovih laboratorija biti uskoro objavljeni, kao i da su otkrili da umjetna oplodnja mijenja ključan gen odgovoran za suzbijanje tumorskog rasta, što potencijalno vodi do povećanog rizika raka za bebe.

- Embriji se ostavljaju da sazrijevaju do pet dana u laboratoriju, kako bi se povećale šanse implantacije u maternicu. To može imati razoran efekt na gene, a to smo dokazali u studiji na miševima - ističe Winston.

Dionne petorke TRAGIČAN ŽIVOT Life Prokletstvo slavnih Dionne petorki

Druga je studija usporedila 3 milijuna prirodnih začeća i 40 tisuća onih medicinski potpomognutih te je otkrila da IVF djeca imaju za dva i pol puta veće šanse da se rode s premalom težinom.

Takve male bebe imaju veći rizik od razvijanja vaskularne bolesti, dijabetesa, hipertenzije i osteoporoze.

Zbog toga Winston zaziva provođenje još studija na čimpanzama i majmunima, iako to nije osobito popularno među zaštitnicima prava životinja. 

Stručnjaci su upozorili da čak i oni rođeni kroz konvencionalnu metodu IVF-a, koja uključuje smještanja jajašca i spermija u testnu cijev, imaju dvostruko veći rizik od urođenih mana. Rizici su još veći s ICIS tehnikom, koja uključuje ubrizgavanje sperme izravno u žensko jajašce i pomaže muškarcima s niskim brojem spermija ili lošom kakvoćom spermija.

Rizik i za žene

Žene koje prolaze kroz umjetnu oplodnju imaju dva puta veći rizik od zloćudnih izraslina na jajnicima, kao što su rak ili granični tumori, u odnosu na poluplodne žene koje se nisu upustile u umjetnu oplodnju, otkriva 15-godišnja studija Centra za istraživanje raka u Amsterdamu provedena na 25 000 žena.

Kod grupe žena koje su prošle umjetnu oplodnju uočena je 61 zloćudna izraslina na jajnicima, od kojih su 31 granični tumori, a 30 invazivni rak. Kod graničnih tumora postoje abnormalne stanice koje mogu postati kancerogene, ali to se rijetko događa. 

- Žene koje imaju problema sa začećem ili nikad nisu bile trudne, općenito imaju veću vjerojatnost od raka jajnika nego one koje su bile trudne - tvrdi za Reuters voditeljica istraživanja Flora van Leeuwen. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.