Znanost
12093 prikaza

Stiže veliki poremećaj vremena - je li ugrožena i Hrvatska?

Kaštela
Ivo Čagalj/PIXSELL
Pojavu je nevjerojatno teško predvidjeti, a još je teže pogoditi gdje će biti najjača

Znanstvenici upozoravaju kako bi se kroz sljedeća dva mjeseca mogao formirati klimatološki poremećaj El Niño koji može "zagrijati" klimu i uzrokovati probleme diljem svijeta.

Sudeći prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) postoji 75 do 80 posto šanse da se El Niño razvije do veljače 2019. godine. Iako se ne očekuje da bude jak kao 2016. godine i koji je uzrokovao rekordne temperature, svejedno će imati "velik utjecaj na vrijeme i klimu". 

Temperatura površine mora povećati će se za 0.8 do 1.2 Celzijusa iznad prosjeka, a možda čak i za 1.5 Celzijusa u prosjeku.

"Neće biti jak kao 2015. i 2016., koji je bio povezan s nevjerojatno jakim sušama, poplavama i izbjeljivanjem koralja diljem svijeta", kaže Maxx Dilley iz WMO-a.

Otapanje leda na Grenlandu Previše požurili Znanost Priznali kardinalnu grešku u istraživanju zatopljenja mora

"Usprkos tome, i dalje može jako utjecati na količinu kiše i klime u mnogim regijama, što će utjecati na agrikulturu, uzgoj hrane, sigurnost, širenje bolesti i kakvoću vode, posebno u kombinaciji sa zagrijavanjem klime generalno", kaže.

Pojavu je nevjerojatno teško predvidjeti, a još je teže pogoditi gdje će biti najjača, no WMO kaže da su kroz godine radili na modelima te sada ipak lakše najavljuju kada će El Niño doći. Čak je 60 posto šanse da će se nastaviti kroz travanj 2019. godine.

El Niño je prirodni fenomen koji se pojavljuje svakih nekoliko godina u ekvatorijalnom Pacifiku. Događa se kada se tople vode pomiču prema istoku duž ekvator i zastaju oko obale sjeverozapadne Južne Amerike.

To može dovesti do suhih uvjeta u južnoj hemisferi, uključujući Australiju, Indoneziju i Filipine. U sjevernoj hemisferi, to može dovesti do suša u Africi i Brazilu, te uzrokovati poplave u SAD-u, Južnoj Americi i Južnoj Aziji.

Najčešće je najmanje pogođena Europa.

Klimatologinja doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić kaže da prema svim dosadašnjim pokazateljima utjecaj tropskog Pacifika na Europu, a time i na Hrvatsku postoji.

"Međutim, on je relativno slab. Postaje znatno jači kada se podudari i gura u istom smjeru s nekim drugim utjecajima koji su jači i bliži Europi", rekla je za Tportal.

Građani kopaju po smeću u potrazi za povratnom ambalažom Može li gore? Ekonomix Stručnjaci složni: Iduća kriza uništit će Hrvatsku

Osim promjena temperature diljem svijeta, utječe i na povećanje količina oluja ili suša na određenim lokacijama. Najugroženije su države koje graniče sa Pacifikom.

"Važno je istaknuti da postoje tipični efekti, ali ne i specifične prognoze te da El Niño reagira s čitavim nizom drugih klimatskih pojava tipičnih za određeno područje, klimu ili promjene", kaže WMO.

U Hrvatskoj on tijekom zimskih mjeseci podržava niski tlak zraka, donosi nešto nižu temperaturu zraka na sjeveru zemlje i višu na jugu te više oborina u cijeloj zemlji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:57 07.Siječanj 2019.

    otići će sve kvragu