Znanost
2131 prikaza

Spašavanje klime: GMO-krave slabije će prdjeti

Krava
1/3
Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell
Krave se mogu selektivno uzgajati kako bi izbacivale manje metana na svoja oba kraja i nije šala, to je jako važno

Genetski modificirane krave koje manje podriguju i prde mogle bi imati veliki utjecaj na smanjivanje globalnog zatopljenja i to smanjivanjem emisije metana, tvrde stručnjaci. 

Metan je vrlo snažan staklenički plin. U usporedbi s CO2 na 20 godina, metan je 72 puta snažniji staklenički plin, a na 100 godina je 25 puta jači. U atmosferi ostaje nešto više od 10 godina, a nakon toga se razlaže na CO2 i vodu. Spaljivanje fosilnih goriva ima daleko najveći doprinos klimatskim promjenama, no metan iz poljoprivredne industrije također jer vrlo prisutan, a uglavnom  dolazi od stoke. 

Od promjene prehrane do promjene klime

Ranije su znanstvenici predlagali različite načine smanjenja emisije metana od stoke, kao što su i neke prehrambene promjene. No one ne bi dovele do nekih velikih promjena klime, piše Newsweek

U studiji objavljenoj u Science Advances tim istraživača identificirao je grupu naslijeđenih crijevnih mikroba koji reguliraju koliko metana krava proizvede. Pronalaskom isti, znanstvenici bi mogli pronaći način kako s njima manipulirati, kako bi krava proizvela manje metana. 

Suša Izumiranje vrsta Znanost Klimatske štete: Oporavit ćemo se za 10 milijuna godina

"Većina plinova, 90 posto metana, krave izbacuju podrigujući. Ako je proizvodnja metana smanjena, bit će i manje plina koji se proizvodi", kaže autor studije John Wallace.

Tijekom istraživanja pregledali su 1000 krava iz Velike Britanije, Finske, Italije i Švedske. Promatrali su varijacije među genima a emisiju metana predvidjeli uz pomoć računalnih algoritama na temelju sastava mikrobioma.

Garešnica: Rad motikom nezamijenjiv je u okopavanju plantaže češnjaka Trećeg nema Znanost Propast ćemo: Moramo saditi više hrane na manje zemlje

Vjeruju da se na temelju njihovih otkrića krave mogu selektivno uzgajati kako bi proizvele manju emisiju metana, i to tako da pronađu krave koje proizvode najmanje količine metana i uzgajaju upravo njih. Wallace smata da bi se metan mogao smanjiti za 50 posto.

"Znamo da nema negativnih posljedica za smanjenje emisije metana na ovaj način, no znamo i da nema ni pozitivnih stvari, osim za okoliš", kaže Wallace. 

Utjecaj na proizvodnju mlijeka beznačajan

U studiji su znanstvenici promatrali može li smanjenje emisije pomoći u povećanju proizvodnje mlijeka, no ipak nije. 

"To je važno, jer bi to bila dobra stvar za prodaju poljoprivrednicima i uzgajivačima. Naša alternativna strategija bila bi iskoristiti naše podatke za poboljšanje uzgoja, pa s tim i proizvodnje mlijeka. Što bi smanjilo emisiju metana", kaže. 

Sad ostaje točno utvrditi koji su geni uključeni i što rade. 

Junac Ako ovako nastavimo Znanost Veliko izumiranje: Od sisavaca će opstati samo krave

Samo u posljednjih pola stoljeća svijet je kroz proizvodnju hrane povećao emisije CO2 za 300 posto, a količinu metana koji se proizvodi u stočarstvu povećalo je i tretiranje antibioticima. U intenzivnom stočarstvu tako je povećana količina metana koji se oslobađa iz izmeta goveda za 1,8 puta.

Pokazalo se da antibiotici utječu na probavni sustav kornjaša koji razgrađuju kravlju balegu, nakon čega kukci ispuštaju puno više metana nego što bi inače. Metan je plin koji ima čak 30 puta veći staklenički utjecaj od CO2.

Poljoprivreda je izvor čak trećine cjelokupnog zagađenja stakleničkim plinovima na cijelom svijetu. Metan je posljednjih godine sve veći problem i zbog otapanja vječno zaleđenog tla u tundrama u polarnom krugu koje se zagrijavaju, te oslobađaju plinove koji su tamo bili zatočeni desecima tisuća godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 20:40 09.Srpanj 2019.

    Krava voli prdjeti ko slon

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 20:40 09.Srpanj 2019.

    Krava voli prdjeti ko slon

  • Avatar Olgintinna
    Olgintinna 01:25 08.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com