Znanost
14214 prikaza

Šok u NASA-i: Otkrili savršeno pravokutni ledeni brijeg

Četvrtasti ledeni brijeg na Antarktici
NASA
To je posljedica raspadanja leda na Antarktici uslijed klimatskih promjena što čovječanstvu prijeti da ga potopi rastom razine mora

Kada je prije nekoliko dana NASA objavila fotografiju pločastog ledenog brijega što ga je otkrila u primorju Antarktike, prizor je izgledao tako nestvaran da su se u komentarima na Twitteru pojedinci zafrkavali da je to netko ispustio divovsku ledenu kocku u more. Prizor je zaprepašćujući jer fotografija prikazuje savršeno četvrtastu ledenu površinu, sa savršeno pravim kutevima na jednoj strani, što je u prirodi apsolutni raritet.

Neprirodnom dojmu gromade koju kao da je netko pedantno isklesao na južnom polarnom kontinentu pridonosi i to što su rubovi ledenog brijega okomito odsječeni i što je gornja ploha brijega savršeno ravna. Riječ je o prizoru što ga je snimio NASA-in veliki avion, posebno opremljen znanstvenom aparaturom za osmatranja u sklopu Projekta IceBridge, pa tako i sustavom za digitalno mapiranje. Jedinstvena ledena gromada ipak se naziva brijegom iako po svemu zapravo izgleda poput ploče.

Četvrtasti ledeni brijeg na Antarktici | Author: NASA NASA

Koliko god mu izgled djelovao totalno neprirodno, zapravo je i ovdje riječ o savršeno prirodnom fenomenu. NASA u svom priopćenju navodi da su istraživači neobičnu pojavu uočili uz obale velike ploče Larsen C o kojem je Express u nekoliko navrata pisao još otkako se ploča, uslijed klimatskih promjena, ubrzano počela raspadati u srpnju prošle godine. U jednom trenutku od Larsena C odlomio se komad površine Like, oko 5000 kilometara četvornih i prosječne debljine oko 600 metara.

Gromada je u tom trenutku imala masu od oko trilijun tona, odnosno milijun milijardi tona, pa bi, procjenjuje se, samo njeno otapanje prouzročilo podizanje razine mora diljem planeta za 10 centimetara. Gromada trenutno pluta po Weddellovom moru, praktično ogromnom zaljevu koji se uz Antarktiku nalazi točno južno od Atlantskog oceana. Od tog komada, smatraju u NASA-i, sada se odlomio ovaj čudnovati savršeno četvrtasti pločasti ledeni brijeg.

Kako samo oko 10 posto takvih brjegova viri iznad površine mora, znanstvenici nisu još sasvim sigurni je li riječ o brijegu koji je barem djelomično oslonjen o dno ili u cijelosti pluta. NASA navodi da se pretpostavlja da se velika ploča odlomila vrlo nedavno jer vjetar i more još nisu uspjeli zaobliti trenutno vrlo oštre bridove brijega po svim trima rubovima. Što se tiče njegove pločaste prirode, to nije neuobičajena pojava kad je riječ o odlamanju velikih ploča poput Larsena C, a posebno u svijetu klimatskih promjena.

Požari oko Atene Pola stupnja Znanost Zatopljenje od 1,5 °C mnogim Hrvatima je život ili smrt

Tako je i do sada najveći zabilježeni ledeni brijeg B-15 također pločast, i to 295 kilometara dug i 37 kilometara širok. No, ovakvi savršeni pravi kutevi, to se do sada baš i nije viđalo. Raspadanje ledenih ploča za svijet je vrlo loša vijest, posebno na Antarktici koja se do sada pokazivala kao puno otpornija na globalno zatopljenje, ali i koja na sebi ima najveće rezerve smrznute vode. Proteklih godina s nje su se već odlomile i raspale dvije bitno manje ledene ploče; Larsen A i Larsen B.

Kada je u ljeto prošle godine došao na red na Larsen C, stručnjacima iz prirodnih znanosti diljem svijeta digla se kosa na glavi. Larsen C je u tom trenutku bio površine oko 50.000 kilometara četvornih, otprilike površine Hrvatske, i ako bi se nastavilo raspadanje te ledene ploče, a ne postoji nikakav razlog zašto bi se zaustavilo kad su klimatske promjene sve silovitije, ubrzo će se doći do granice kad će se ona sasvim raspasti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar CountD
    CountD 15:04 25.Listopad 2018.

    "Koliko god mu izgled djelovao totalno neprirodno, zapravo je i ovdje riječ o savršeno prirodnom fenomenu." --- Kakv šok onda

  • omfg 09:35 25.Listopad 2018.

    Vanzemaljci.