Znanost
2147 prikaza

Riješili problem bačene hrane - recikliraju je žohari

Žohari
1/2
Getty images
Većina svijeta žohara se boji, no Kinezi ih smatraju blagom koje vrijedi imati

Kineski grad pronašao  je zanimljiv i genijalan način kako se boriti protiv hrane koja završi u smeću. Kako bi se sve te hrane riješili pozvali su u pomoć žohare, no ne baš bilo kako već u kontroliranim uvjetima. Odbačena hrana postala je delicija za 300 milijuna žohara koji na posebnim farmama, prožvaču 15 milijuna tona otpadaka. Svakog dana. 

Pojedu četvrtinu sve odbačene hrane u kineskoj provinciji Jinan.

Hrana se žoharima na farmi svaki dan dovozi iz restorana. Oni koji podržavaju ovaj način zbrinjavanja otpada kažu kako je to novi model kontrole otpadaka hrane s posebnom brigom prema okolišu. I nisu samo korisni kao uništavači otpadne hrane, već su žohari korisni čak i nakon smrti jer mogu postati jako ukusna hrana za stoku, a mogu se koristiti i za izradu lijekova. 

Žohari su među najstarijim i najizdržljivijim živim bićima na Zemlji. Većina ih živi u tropskim i suptropskim predjelima. Jako su prilagodljivi i možemo ih naći širom svijeta. Poznato je 3500 vrsta, od čega 15 u središnjoj Europi. U Hrvatskoj žive dvije vrste žohara, njemački i orijentalni. Osjetljivi su na svjetlost i uglavnom su aktivni samo noću. Žive u grupama na mračnim, vlažnim i toplim mjestima.

Video je objavljen na stranicama Svjetskog ekonomskog foruma, kao dio njihovog serijala ideja koje bi mogle promijeniti svijet. Bacanje hrane u naše se vrijeme smatra pomalo čak nemoralnim posebno u svijetu u kojem sve više i više ljudi gladuje a okoliš u kojem žive postaje sve zagađeniji, pa se time i smanjuje iskoristiva površina. Trećina sve hrane na svijetu u jednoj godini, vrijedna bilijun dolara, završi u smeću, kako kažu podaci UN-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.