Znanost
6435 prikaza

Revolucija u medicini: Operacije bez rezova i ožiljaka

Kirurzi tijekom operacije
Goran Stanzl (PIXSELL)
Ova nova tehnika bez bolova mogla bi posebno biti popularna u kozmetičkoj kirurgiji

Na godišnjem sastanku Američkog kemijskog društva istraživači su predstavili novu potencijalnu tehniku koja bi mogla dovesti do razvoja operacija bez reza i bez ožiljaka. Mogla bi to biti nova revolucija u oblikovanju hrskavice u nosu, ušima, a možda i zglobovima imobiliziranim udarcem ili cerebralnom paralizom. Također može to biti i alternativa laserskoj kirurgiji oka. Tvorci te tehnike do sada su uspjeli njezinu uspješnost potvrditi na živom tkivu bez reza, bez ožiljaka, bez bolova i bez potrebe za dugotrajnim vremenom oporavka. Operacija se izvodi uz pomoć sićušnih igala, električne struje i 3D kalupa. 

"Ova nova tehnika je jeftina procedura koja se izvodi uz lokalnu anesteziju. I cijeli proces trajao bi oko pet minuta", rekao je jedan od voditelja istraživanja Michael Hill.

Trenutačno se pripremaju za licenciranje ovog postupka, no istraživači već gledaju u budućnost i u mogućnost da ga koriste i na drugim tkivima, kao što su tetive, pa čak i rožnice za korekciju vida. Određeni uspjeh zabilježen je prilikom testiranja na životinjama s preoblikovanjem rožnice i to koristeći 3D-tiskane kontaktne leće obojene elektrodama i uz upotrebu struje da omekšaju rožnicu. To je posebno zanimljivo zbog strukture kolagenih vlakana.

Operacijska dvorana Loša anestezija Life Noćna mora: "Probudila sam se usred operacije..."

"Ispada da su, kako bi ostali transparentni, slojevi kolagenih vlakana savršeno poredani", naglašava Hill. Takva kirurgija omogućuje korekciju rožnice bez narušavanja potrebnih slojeva, piše The BigThink. 

Hrskavica je vezivno tkivo koje se nalazi u ljudskom tijelu na zglobovima kostiju, između kralježaka, nosa, na krajevima rebara, uha i u bronhijalnim cijevima. Čvrsta je i gumena, iako je zapravo sastavljena od krutih kolagenih vlakana ispletenih zajedno polimerima. Vlakna su međusobno povezana, no njihova struktura se opisuje zapravo poput one špageta bačenih na radnu kuhinjsku plohu. 

"Kad ih pokupite, oni se neće raspasti, ali će biti jako mekani", objašnjava Hill. 

Za novu kiruršku tehniku ​​važnije je da hrskavica sadrži nabijene čestice, negativno nabijene proteine ​​i pozitivno nabijene ione natrija. Što su čestice nabijenije, to je hrskavica kruća. Hill i njegovi kolege otkrili su da bi ju mogli omekšati kako bi se mogla modelirati ako je izlože struji. 

Operacija Medicinsko čudo Znanost Odabrana ekipa za najkontroverzniju operaciju svih vremena

"Kada je to tkivo mekano, možete ga modelirati u oblik koji želite", naglašava Hill. 

Hrskavice se tako može stavit u željeni oblik i ubrzo će poprimiti njegovu formu.

Zasada su učinkovitost te forme potvrdili na ušima zeca. Nakon što su uho koje je inače podignuto savili, i uz pomoć kalupa tako ga održali, na taj pregib stavili su elektrode. Kroz njih je puštena struja koja je omekšala hrskavicu. Nakon dvije minute dovod struje je prekinut, a hrskavica je očvrsnula na novoj poziciji. Bez ikakve štete igle su uklonjene. 

Potrebno je daljnje testiranje no nadaju se stručnjaci kako ova tehnika može poslužiti u slučaju onih pacijenata čijoj hrskavici je potrebno oblikovanje ili popravak. Mogla bi zamijeniti rezanje i bolan oporavak u kozmetičkoj kirurgiji. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:44 07.Travanj 2019.

    treba medicina ići naprijed