Znanost
4230 prikaza

Razotkrili vjekovnu tajnu pucketanja zglobova prstiju

Prsti i šake
Pixabay
Mnogima iritantna navika po prvi put u povijesti ljudskog roda dobila je znanstveno objašnjenje

Navika pucketanja zglobova na prstima uobičajena je gotovo svima, a mnogima posebnu muku stvara taj, kako kažu, iritantan zvuk koji nastaje. Upravo on, zvuk, godinama je zbunjivao znanstvenike, no čini se kako su sada pronašli odgovor na pitanje od kud potječe i kako nastaje. Prijašnja istraživanja otkrila su i kako svaki zglob ne proizvodi zvuk, a oni koji mogu, čine to (najčešće) jednom u 20 minuta

"Šupljina između dvaju zglobova napunjena je tekućinom koja se naziva sinovijalna tekućina. Prilikom iznenadne promjene tlaka u toj tekućini, i s obzirom na povećanje razmaka između zglobova, neki od plinova u tekućini mogu se pretvoriti u mjehurić", rekao je profesor Abdul Barakat, suautor studije. 

Neki istraživači smatraju kako zvuk pucketanja nastaje zapravo u trenutku pucanja tog mjehurića, no drugi nude pak jedno sasvim drugačije objašnjenje. "Kada se formira ovaj mjehurić dolazi do promjene tlaka, što zapravo može producirati taj zvuk", smatra Barakat. 

Antibiotici Antibiotik Znanost Zaboravljeni lijek mogao bi spasiti svijet

Dugogodišnju misteriji riješili su kanadski znanstvenici 2015. godine, barem su tako tada mislili. Jedan je znanstvenik naime pucketao prstima za vrijeme magnetske rezonancije, a po snimkama i fotografijama tada zabilježenima, otkriveno je kako zvuk proizvodi mjehurić dok nastaje, a ne kad puca. Barakat kaže kako je ideja od dubljem istraživanju ovog fenomena došla od jednog studenta, sada i jednog od autora studije, koji se ovim problemom počeo baviti za vrijeme kolegija.

S obzirom na današnju tehnologiju koja ipak nije toliko brza kako bi mogla uhvatiti dinamiku velike brzine pucketanja zglobova, razvili su matematički model kojim su pokušali otkriti može li pucanje mjehurića proizvesti bilo kakav zvuk. Usporedili su zvukove  pucanja mjehurića nastalih prilikom pucanja zglobova (lomljenja) sa zvučnim uzorcima sudionika koji su pucketali svojim zglobovima. I pronašli niz dodirnih točaka. 

Postoji i dodatni problem, naime neki znanstvenici tvrdili su kako više vremena treba mjehuriću da pukne nego što treba pukotini da se čuje, i da je to manje vjerojatan izvor zvuka. "Ono što smo ovdje demonstrirali pokazuje kako nije potreban potpuni kolaps mjehurića, njegov raspad u cijelosti", rekao je Barakt i naglasio kako i samo djelomično raspadanje, pucanje mjehurića, iza kojeg ostaje mikro mjehurić, proizvodi zvuk. 

Kod zubara Stomatologija Znanost Znanstvenici: Kakva pasta i četka, salama zube čuva!

Otkriće, smatraju znanstvenici, moglo bi objasniti zašto se može male mjehuriće pronaći u sinovijalnoj tekući čak i nakon pucketanja zglobova. S oduševljenjem je rezultate ove studije dočekao dr. Greg Kawchuk sa sveučilišta u Alberti, koji je bio suautor one već spomenute studije iz 2015. godine. 

"Njihovo glavno otkriće, kako mjehurići mogu proizvesti zvuk, u teoriji, nije iznenađenje. Ono zbog čega je taj dokument zanimljiv je činjenica što sugerira pojavnost i drugih fenomena u okviru snimke magnetske rezonancije objavljene u našoj prijašnjoj studiji i da ti fenomeni mogu proizvesti zvukove koji su slični onima koji nastaju za vrijeme pucketanja zglobova", naglašava Kawchuk. No zanimljiva matematička otkrića još se moraju dokazati kroz eksperimente. Kritičari ove navike, a posebno zvuka koji nastaje, povezivali su učestao pucketanje zglobova s mogućim razvojem osteoporoze, no dosadašnja istraživanja pokazala su kako veza ne postoji, piše The Guardian.

Ženska stražnjica u trapericama BIZARNO Znanost Znanstveni način prekida štucanja uključuje stražnjicu?!

Između ostalih koju su proučavali taj fenomen bio je i dr. Donald Unger, dobitnik nagrade Ig Nobel 2009. godine (nagrada se dodjeljuje za znanstvene radove komične prirode i sumnjive svrhovitosti, kao parodija na Nobelovu nagradu). S 83 godine pokazao je rezultate životnog eksperimenta. Naime cijeli je život, još od svojih tinejdžerskih dana, pucketao zglobovima samo lijeve ruke, a desne nikada. Potvrdio je kako znakova artritisa nema ni u jednoj ni u drugoj ruci.

Ipak neki ljudi i puno mlađi od 'nobelovca' 83-godišnjaka ne mogu proizvesti ovaj zvuk. "Neki ne mogu pucketati zglobovima jer je razmak između njihovih zglobova prevelik da bi se tako nešto dogodilo", rekao je Barakat.

Onima kojima je to svakodnevni hobi kojeg redovito treniraju, Barakat odaje tajnu kako poboljšati svoj 'nastup'. 

"Što brže povučete svoj zglob, pa i brže izmjenjujete pritisak, postoji veća vjerojatnost da ćete stvoriti  pukotine", naglašava. A nakon pukotina i mjehuriće s tipičnom 'simfonijom' pucketanja zglobova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.